Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda zahteva transparentnost u vezi dijaloga sa Srbijom

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda zatražio je od opozicije i pozicije Kosova da obavesti građane o svojim delima i toku dijaloga sa Srbijom, prenosi portal Nova epoha.

Iz Saveta za zaštitu ljudskih prava ističu da su građani Kosova dali preko 50 odsto poverenja koaliciji koja je trenutno na vlasti i da su očekivali da će biti više transparentna, posebno u vezi dijaloga Kosova i Srbije.

U saopštenju Saveta ističu se česte posete specijalnih predstvnika Nemačke i Francuske, zemalja koje su, ističe se, predale nacrt predloga premijeru Aljbinu Kurtiju u Prištini, kao i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"U vreme kada je Vučić priznao da je to novi okvir za razgovore, premijer Kurti je izjavio da je to i dalje nepomičan predlog. Međunarodni pritisak je počeo da prihvata ovaj predlog jer bi sledeći mogao biti gori. Opozicija ne insistira na obezbeđivanju ove transparentnosti za dijalog, iako ima obavezu prema biračima", ističe se saopštenju.

Savet dalje navodi da opozicija, igrajući pasivnu ulogu, učestvuje u "zamagljivanju" pregovaračkog procesa, dok bi trebala da upotrebi sva parlamentarna sredstva da primora premijera Kosova da redovno izveštava javnost o tom procesu.

"Građansko društvo je potpuno pasivno za razliku od činjenice da se ranije, u proteklim sazivima, s pravom trudilo oko obezbeđivanja transparentnosti", navodi se u saopštenju.

Kako kažu opozicija mora da bude kooperativna i da insistira na transparentnosti jer su to obećali građanima u zamenu za glasove.

"Model dve Nemačke nije rešio problem. Građani ne mogu da odlučuju i da budu obavešteni nakon postignutog dogovora. Za to će biti odgovorna pozicija, kojoj se opozicija nije suprotstavila. Niko u ovoj situaciji ne bi trebalo da ima za cilj rušenje vlade, već da ima za cilj obezbeđivanje transparentnosti i odgovornosti", ističe se u saopštenju.