Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda: Liturgija je provokacija SPC uoči dijaloga

Liturgija-Hram Hrista Spasa
Izvor: Koha ditore

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da održavanje verske liturgije u dvorištu univerzitetskog kampusa u Prištini, predstavlja provokaciju uoči nastavka dijaloga između Srbije i Kosova.

"Ovu crkvu je već dugo trebalo preseliti s tog prostora i samo su je političke prilike lokalnih političara i pretnja međunarodnog faktora održali na površini. CDHRF prepoznaje i poštuje pravo na ostvarivanje verskih prava i sloboda za sve vernike na osnovu njihovih uverenja i izbora, ali se protivi manipulaciji religijom u političke svrhe“, navedeno je u saopštenju.

Savet napominje, da je “SPC sigurna da zbog osetljivosti političke situacije na Kosovu niko neće intervenisati, pa je zato zloupotrebila u političke svrhe duhovnu i versku aktivnost”.

Savet navodi da bi ovakvi potezi mogli da izazovu reakciju studenata Univerziteta u Prištini sa, kako kažu, nesagledivim posledicama.

“Kosovske institucije moraju da deluju kako bi sprečile eskalaciju situacije, inače će preuzeti odgovornost za moguće posledice”, navedeno je u saopštenju.

gringo
10. Jun 2021.
To je Srpska crkva na pravlhena na Srpskom imanju porodice Knjezevic
Takodje i Studenska menza je Srpsko zemlhiste koje je uzurpirano.Postoji katastarska dokumentacija i Univerzitetska bibljoteka sto je Srpsko zemlhiste.