Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda: Specijalni sud krši prava optuženih u Hagu

Specijalni sud Kosova u Hagu
Izvor: Reporteri

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda izrazio je zabrinutost zbog poteškoća u obezbeđivanju viza za članove porodica bivših vođa OVK koji se nalaze u Hagu i navode da su roditelji Hašima Tačija dobili samo trodnevne vize, prenosi Telegrafi.

Iz Saveta poručuju da, ponekad, zahtevi za vize bivaju odbijeni bez obrazloženja, kao i da se sa ovim problemom suočavaju članovi porodica optuženih, kao i advokati odbrane. 

U saopštenju za javnost Savet navodi da isti problem imaju i advokati odbrane koji dobijaju vize na kraći rok.

"Čak i članovi porodice, u mnogim slučajevima, dobijaju kratkoročne vize, pa su u obavezi da prolaze kroz mučan proces ponovnog podnošenja zahteva. Poslednji slučaj, koji prema njihovim rečima, predstavlja nesumnjiv slučaj kršenja ljudskih prava, jeste nemogućnost roditelja predsednika Hašima Tačija da duže ostaju u poseti jer su dobili vizu na tri dana, što predstavlja kršenje ljudskih prva, pogotovo jer su u pitanju ljudi u godina pa nije sigurno da će ponovo imati priliku da ga posete", navodi se u saopštenju.

Savet za zaštitu ljudskih prava smatra da se Specijalni sud poziva na najviše standarde poštovanja ljudskih prava, ali ih zapravo ih krši.

Oni tvrde da članovi uže porodice i branioci moraju imati službene pasoše sve dok traje proces pred ovim Sudom.

"Svet se protivi i tzv. humanitarnim posetama koje podrazumevaju da se optuženima onemogućava da prisustvuju sahranama, ali im se, posle nekoliko dana, dopušta da obiđu grobove svojih bližnjih, ali pod policijskom pratnjom i u ponižavajućim uslovima", navode predstavnici Saveta. 

Skupština Kosova, prema njihovim rečima, mora da zakaže sednicu na kojoj će odlučiti da li je ovaj sud deo kosovskog pravosudnog sistema ili, "u suprotnom, mora se univerzalno proglasiti da ovaj Specijalni sud pripada Kosovu onoliko koliko je to  Bangladeš i uklanja svaku odgovornost za očigledna kršenja ljudskih prava".

Takođe, kako navode, Savet se protivi brojnim posetama optuženima u Hagu jer većina njih nije iskrena već ima politički motiv. Te posete, kako navode, nimalo ne utiču na poboljšanje tretman optuženih.