Savetnici Kurtija i Bisljimija u trci za gradonačelnike Preševa i Bujanovca

Ardita Sinani
Izvor: Koha ditore

U Preševu i Bujanovcu u nedelju će se održati lokalni izbori, a u trci za gradonačelnike tih opština su savetnici kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovog zamenika Besnika Bisljimija, Ardita Sinani i Ragmi Mustafi, koji tvrde da je Vlada Kosova opredelila sredstva za razvoj "preševske doline", piše Gazeta ekspres.

Aljbin Kurti sutra će učestvovati na izbornom mitingu koji će u Prištini održati Partija za demokrastsko delovanje iz koje dolazi njegova savetnica Ardita Sinani. Na tom skupu u amfiteatru Pravnog fakulteta će govoriti i albanski poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, kako bi pozvao građane Medveđe, Bujanovca i Preševa koji žive na Kosovu da glasaju za njegovu stranku u nedelju. 

Savetnik zamenika premijera Besnika Bislimija, Ragmi Mustafi kandiduje za gradonačelnika Bujanovca.

"Umom i srcem", izborni je slogan Partije za demokratsko delovanje – isti onaj koji je nekada bio slogan Pokreta Samoopredeljenje.

Za trku u Bujanovcu, Partija za demokratsko delovanje i još dve albanske stranke - Demokratska stranka i Pokret demokratskog progresa potpisale su sporazum o postizbornoj koaliciji. 

Arber Pajaziti je kandidat za gradonačelnika opštine Bujanovac iz Alternative za promene. On je, zajedno sa Dritonom Redžepijem iz Pokreta za Bujanovac i Ademom Hasanom iz Albanske demokratske unije, pristao da se takmiči sa zajedničkom listom.

U Preševu je ponovo izbila politička kriza nakon raspuštanja Skupštine pošto vladajuće stranke nisu uspele da formiraju kvorum za održavanje sednica. Shodno tome, sada opštinom upravlja privremeni organ.

Predsednik Albanske demokratske partije Ragmi Mustafa je odlukom Vlade Srbije predsednik Privremenog organa u Preševu.

Zakon u Srbiji predviđa da se u takvim slučajevima predstavnici partija zastupljenih u podeljenoj Skupštini biraju "uzimajući u obzir politički i nacionalni sastav". Tom organu upravljanja pripada i Branko Trajković iz Srpske napredne stranke (SNS).

Poslednji gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi optužio je Beograd da ga je razrešio sa mesta gradonačelnika. Pored toga, uperio je prst i u albanske političke predstavnike u Preševu, koji su, prema njegovim rečima, postali "alat" predsednika Srbije Aleksandra Vučića "za sprovođenje njegove antialbanske agende".

Arifi je veliki kritičar kosovskog premijera, za koga tvrdi da "želi da vodi politiku Preševa". On je takođe optužio Aljbina Kurtija za koruptivne veze sa predstavnicima Partije za demokratsko delovanje.

Ovog puta, Šćiprim Arifi se neće ponovo kandidovati za gradonačelnika Preševa. 

Lider Pokreta za reformu Sami Saljihu takođe je kandidat za gradonačelnika Preševa.

Ardita Sinani, iskoristila je činjenicu da je i savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija da obeća sredstva sa Kosova za tamošnju poljoprivredu. Obilazeći Raincu, selo koje se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom, ona je rekla da "sa grantovima koje podržava fond Vlade Kosova može mnogo da se uradi u ovoj oblasti.

Na isti način, kandidat za gradonačelnika Bujanovca Ragmi Mustafi,obećao je više sredstava za poljoprivrednike i stočare u Bujanovacu, pozivajući se na poljoprivredni program Vlade Kosova od milion evra za "poljoprivrednike doline". 

Protivkandidat Ardite Sinani iz Pokreta za reformu Sami Saljihu tvrdi da ona pokušava da se "spasi skrivajući se iza drugih".