Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu 18. oktobra

savet bezbednosti
Izvor: www.novosti.rs

Sednica saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se razmatrati redovan šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, održaće se 18. oktobra.

Kako se navodi na sajtu SB UN, sednica će se održati u popodnevnim časovima.

Prethodna sednica održana je 20. aprila i na njoj je Srbiju predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dok je Kosovo predstavljala Donika Gervala Švarc.

Na toj sednici Selaković je istakao da je situacija na Kosovu nestabilna i da Srbi i drugi nealbanci žive u stanju straha i neizvesnosti, kao i da je prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom kapacitetu ključno za stabilnost i mir.

Takođe, on je tada poručio da u Prištini ne postoji politička volja za konstruktivnim rešavanjem problema, i da odbijanjem da se formira dogovorena Zajednica srpskih opština, kosovske vlasti zapravo podstiču odlazak Srba i drugih nealbanaca.

Gervala Švarc je tada rekla da Srbija, umesto suočavanja sa prološću i težnje ka pomirenju, trenutno predstavlja najveću pretnju normalizaciji i miru u regionu, a da što se tiče Unmika Kosovo izuzetno ceni različite misije Ujedinjenih nacija, ali da nema potrebe za administrativnom i bezbednosnom misijom budući da kao funkcionalna država može da garantuje bezbednost svim svojim građanima.