Šef DPK: Vlada produbljuje siromaštvo, 300.000 porodica na udaru ako se ukinu besplatni udžbenici

Memlji Krasnići
Izvor: Reporteri

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići ocenio je kao skandal mogućnost koju razmatra Ministarstvo prosvete i kulture da roditelji sami kupuju udžbenike za svoju decu, uz subvenciju vlade, i istakao da je to još jedan dokaz nesposobnosti aktuelne vlasti koja, kako je naveo, samo produbljuje siromaštvo na Kosovu.

Krasnići je na Fejsbuku napisao da je bivši premijer Hašim Tači uveo praksu podele besplatnih učenika kako bi olakšao roditeljima školovanje dece, a da će novim odlukama Kurtijeve vlade biti ugroženo 300.000 porodica sa Kosova.

"Više od 300.000 kosovskih porodica biće prinuđeno da kupuje knjige za svoju decu – nesigurne da li će ikada dobiti svoj novac. Ovo pitanje je pre oko 15 godina rešio bivši premijer Hašim Tači, olakšavajući kosovskim roditeljima teret školovanja, obezbeđivanjem besplatnih knjiga. Ova vlada svojim delovanjem samo opterećuje i čini opstanak porodica naše zemlje nemogućim", rekao je on.

Ukazuje da Kurti sa svojom vladom dodatno otežava ekonomsku situaciju na Kosovu i povećava broj onih koji odlaze.

"Reči su dobre, ali vladanje se realizuje radom, odgovornošću i znanjem. Danas su, nažalost, građani prinuđeni da biraju između toga da plate porez, nahrane ili školuju decu. Sa ovakvom vladom, Aljbin Kurti samo doprinosi produbljivanju siromaštva građana i povećanju broja kosovskih imigranata", zaključio je Krasnići.

Ministarka prosvete Arberi Nagavci navela je da se razmatra mogućnost da troškovi nabavke udžbenika prebace na roditelje zbog, kako je navela, visokih cena izdavačkih kuća.