Šef nemačke delegacije u Savetu Evrope: Pred Komitet ministara smanjene šanse Kosova za članstvo

Savet Evrope
Izvor: Savet Evrope

Šef nemačke delegacije u Savetu Evrope Frank Švabe ocenio je, tri nedelje pre glasanja na Komitetu ministara o članstvu Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, da su šanse za prijem "50 prema 50", dodajući da ima još mnogo toga da se uradi, prenosi Kljan Kosova.

"Sa današnje tačke gledišta, šanse su 50 prema 50 odsto. Značajan korak koji smo napravili sa većinom u Parlamentarnoj skupštini svakako je ostavio utisak na vlade, ministre i odbore. Ali ima još mnogo toga da se uradi", rekao je Švabe.

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "vodi kampanju protiv Kosova" u Savetu Evrope, dodajući da će ta kampanja verovatno biti uspešna.

"Primećujemo da predsednik Srbije vodi uspešnu kampanju da ubedi ključne zemlje u Evropi da za sada odlože glasanje o prijemu Kosova, čini se da će predsednik Vučić dobiti ovu bitku", rekao je Knaus.

Saglasni su da će Kosovu biti potrebno mnogo diplomatskog rada u narednim nedeljama, do sredine maja, kada će se sastati Komitet ministara Saveta Evrope.

Kažu da je, pored direktnih diplomatskih borbi protiv kampanje Srbije, činjenica da u Evropi nedostaje pažnja prema malim zemljama, s obzirom na ozbiljne probleme sa Ukrajinom, Pojasom Gaze i pretnji Izraelu od Irana.