Šeholi: Kurti ima pravo da protestuje, ali Kosovo neće tolerisati nerede

Fatmir Šeholi - KO
Izvor: Kosovo Online

Imaćemo stabilnu većinu u Skupštini Kosova sa više od 70 poslanika, dok će novi premijer najverovatnije biti iz Demokratskog saveza Kosova, kaže za Kosovo Onlajn prištinski analitičar Fatmir Šeholi.

Aljbin Kurti ne može više biti premijer u tehničkom mandatu i moraće da napusti kabinet, jer su se političke stranke izjasnile da je Kosovu potrebna nova Vlada, a ne novi izbori, kaže Šeholi.

"Političke stranke ne žele vanredne izbore nego da imaju novu Vladu. Demokratija prepoznaje većinu i u tom smlislu Aljbin Kurti i Samoopredeljenje moraju da se slože s tim, jer Ustav ne prepoznaje drugi način. Kosovo dobija novu Vladu", naglasio je Šeholi.  

Šeholi veruje da Kurti neće primeniti radikalne mere jer nerede na prostestima nova vlast neće tolerisati.

"Ako Kurti ne napusti kabinet policija će obavljati svoj zadatak prema zakonu. Ja ipak verujem da to toga neće doći, jer ako se to desi onda je jasno da Kurti nasiljem želi da reaalizuje neke svoje ciljeve koji su u suprotnosti sa demokratskim principima. Ima pravo da protestuje, ali nerede država Kosovo neće tolerisati kao i sve nedemokratske pokušaje da ruši vlast. Tada će dobiti da se tako izrazim slovo zakona", rekao je Šeholi.