Šeholi: Osmani je 2017. tražila od Tačija da da mandat onome ko ima podršku 61 poslanika

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa
Izvor: © Kosovo Online

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi izjavio je večeras da predsednik Kosova Hašim Tači ima apsolutno ustavno pravo da, nakon ponude pobedniku izbora Samoopredeljenju i ako Aljbin Kurti ne formira vladu, da mandat za sastav nove vlade lideru Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isi Mustafi.

U tom smislu, rekao je Šeholi a prenosi portal "Kosova Info", aktuelna predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, koja se sada protivi mogućnosti da se bilo kome da mogućnost formiranja vlade izuzev Pokretu Samoopredelenje, dolazi u sukob sa Ustavom Kosova ali i sama sa sobom.

Šeholi je rekao da je nakon održanih parlamentarnih izbora 2017. godine, kada je koalicija poznata kao “PAN” pobedila na izborima i imala 39 poslanika, Vjosa Osmani rekla u jednoj televizijskoj debati da izgleda da koalicija PAN ne može da formira vladu pa je ustavna obaveza Tačija da da pravo na formiranje vlade onom ko ima većinu, odnosno 61 glas u Skupštini Kosova.

Kosovska vlada je oborena prošlog meseca nakon neslaganja između koalicionih partnera Samoopredeljenja i DSK, odnosno nakon smene Agima Veljiua sa mesta kosovskog ministra unutrašniih poslova.  

misterNO
10. April 2020.
Tad je bila mlada i zelena…Sad je starija i crvena…Mašala! 😉