Šeholi: Većina Albanaca ne želi EU kao glavnog pregovarača, tražiće da to bude Amerika

Fatmir Šeholi - KO
Izvor: Kosovo Online

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi tumači za Kosovo Onlajn da zajedničko obraćanje ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske preko medija ima za cilj da pokušaju da ukažu kako Evropa mora biti deo "glavnog stola" dogovora između Srbije i Kosova.

Ipak, prema njegovom mišljenju, apsolutna većina Albanaca se ne slaže da Evropa vodi glavnu reč u dijalogu, već će, kako kaže, zahtevati da Bela kuća bude adresa rešavanja dijaloga.

Evropska Unija je od 2011. uključena u dijalog Kosova i Srbije i evidentno je da ima i mandat da se bavi time. Sa druge strane, kosovski Albanci nisu zadovoljni odlučnosšću Evrope u rešavanju tog dijaloga. On previše dugo traje i ne vidi se kraj tunela“, konstatuje Šeholi za Kosovo Onlajn.

Taj analitičar podseća da je Evropa više puta rekla da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, ali da i dalje nema pomaka na tom planu.

Evropi se žuri jer su Albanci kao narod dali primat Amerikancima da budu vodič dijaloga. Ono što je posebno bitno jeste da većina albanskih političkih partija apsolutno veruje Americi u rešavanju tog dialoga“, napominje Šeholi.

On poruku ministara Nemačke i Francuske da se dijalog mora nastaviti „momentalno“ vidi i kao pokušaj odlazećeg kosovskog premijara Aljbina Kurtija da preko njih izvrši pritisak na Ameriku kako bi Evropa dobila primat u vođenju dijaloga.

Stav evropskih diplomata da u pregovorima nema „ni prečica niti rešenja na brzinu", Šeholi vidi kao formulaciju koja ima za cilj da ukaže da Evropa nije zainteresovana da reši dijalog brzinom koju zahtevaju građani Kosova.

Upravo zbog tih evropskih dugih procedura Kosovo ne moze više da čeka Evropu”, stav je tog poznavala političkih prilika na Kosovu.

Kada je u pitanju realizacija potpisanih sporazuma od 2011. između Srbije i Kosova, za koje su ministri Nemačke i Francuske izrazili očekivanje da će biti sprovedeni, Šeholi kaže da se sve međunarodne obaveze koje su preuzete u Biselu i koje su ratifikovane u skupstinama Kosova i Srbije moraju sprovesti.

Ipak, da bi počele da se sprovode mora da se desi finalni dogovor i potpisivanje sporazuma između Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, uz ratifikaciju u obema skupstinama dve drzave”, zaključio je Šeholi.

misterNO
23. Maj 2020.
Kad je već tako, neka od Amerike traže liberalizaciju viza. Šta će im Evropska Unija? 😉