Nemačka i Francuska zahtevaju momentalno obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom EU

ilustracija
Izvor: Kosovo Online

U zajedničkom tekstu za prištinski Koha ditore i beogradski Blic ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske zatražili su momentalno obnavljanje dijaloga između Kosova i Srbije, pod vođstvom Evropske unije. Francuski ministar Žan-Iv le Drijan i nemački ministar Hajko Mas naveli su da su odlučni u rešavanju svih preostalih prepreka između Srbije i Kosova.

Ministri nerešenu situaciju između dve strane vide kao destabilizirajući faktor za ceo Zapadni Balkan ali i kao pitanje evropske bezbednosti. Prema njima, nerešena situacija koči politički napredak zemalja.

Oba ministra pozvala su na dijalog radi postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije.

„U tom cilju, zemlje članice EU imenovale su Miroslava Lajčaka, jednog od najsposobnijih evropskih diplomata, za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, kao i za druga regionalna pitanja. Francuska i Nemačka spremne su da podrže njega i njegov tim svim političkim, diplomatskim i ekonomskim potencijalima.

U aprilu 2019. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su regionalne lidere na samit u Berlinu. Sada kada je Miroslav Lajčak stupio na funkciju, vreme je za nastavak dijaloga.

Cilj bi trebalo da bude postizanje trajnog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji bi rešavao sva otvorena pitanja i doprineo stabilnosti regiona. Predsednik Makron je izjavio da je spreman za održavanje drugog samita u Parizu. Međutim, spremnost za dijalog je preduslov za to", naveli nemački i francuski ministar u tekstu za Koha ditore.

Ministri Nemačke i Francuske navode da su svesni brojnih otvorenih pitanja koja moraju biti rešena pre postizanja sporazuma.

"Tu nema ni prečica i rešenja na brzinu", podvlače oni i navode da ozbiljan pristup zahteva temeljne pregovore sa EU kao iskrenim posrednikom. 

Navode da je potreban snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost a to oboje se može, kao pišu, može očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima uz podrđku Đuzepa Borelja i Berlina i Pariza. 

Ohrabrujuće je, konstatuju dalje ministri, koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sad saraživali u borbi protiov virusa korona. Pozdravljaju Kurtijevu odluku o taksama i navode da očekuju i da Srbija, kako su napisali, pruži svoj doprinos. 

"Osim toga očekujemo sprovođenje svih dogovora postignutih od 2011. Beograda i Prištine uz posredovanje EU", pišu ministri Nemačke i Francuske. 

Марко
23. Maj 2020.
👎
Marko
25. Maj 2020.
Kao loshi djaci kad krenu da uce noc pred ispit,e tako izgleda reakcija EU. 20 godina bleje sa strane i dodjose Amerikanci da rese stvar i sad ovi EU spavaci izblamirani svojom nesposobnoscu kao poslali saopstenje lol