Sejdiu: ZSO će biti osnovana, ali neće imati izvršna ovlašćenja

Fatmir Sejdiu
Izvor: Koha ditore

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao je da će biti formirana Zajednica srpskih opština, ali da ona neće imati izvršna ovlašćenja, prenosi Gazeta ekspres.

Sejdiu je naglasio da je Ustavni sud doneo odluku u vezi sa ZSO i da se sada ne sme odstupiti od odluke.

“Sud je dao svoje mišljenje i dužni su ispitati mogućnost njegovog sprovođenja. Osnovaće se ZSO, ali neće imati izvršna ovlašćenja. Drugim rečima, neće biti reprezentativno kako Srbi danas govore da će preko nje imati svoje delegate u Skupštini i drugim institucijama. To je veoma lukav i veoma đavolski način da se taj mehanizam institucionalizuje, koji, prema Ahtisariju, nema izvršna ovlašćenja. To je vrsta tehničke podrške, savetodavne nadležnosti, deljenja dobrih iskustava jedne opštine sa drugom, što ih ne sprečava da sarađuju sa opštinama sa albanskom većinom ili čak sa opštinama iz evropskih zemalja. Međutim, to ne znači da treba stvoriti drugi nivo vlasti, ne znači da je narušen unitarni karakter države”, naglasio je Sejdiu za RTK.

On je rekao da Kosovo ne bi trebalo da odugovlači proces dijaloga jer je Srbiji upravo to cilj.

„Kosovski partneri su ti koji su veoma zainteresovani za okončanje tenzije između Kosova i Srbije, koju je kao i uvek pokrenula Srbija, i prvi put je potpuni aktivizam, osim dogovora u Vašingtonu predsednika Trampa, da se ubrza sa proces. Osnovni pristup Srbije u dijalogu je da se proces produži, uz nastojanje da se Kosovo optereti, kao što je to bio slučaj proteklih sedmica sa administrativnim prelazima”, dodao je Sejdiu.