Selaković: Beograd kao domaćin Samita nesvrstanih bio centar sveta

Selaković na RTS
Izvor: Printscreen

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković navodi za RTS da je Beograd kao domaćin Samita Pokreta nesvrstanih zemalja ovih dana bio centar sveta.

Nikola Selaković je gostujući na RTS naveo da nisu preterane ocene da je samit Pokreta nesvrstanih najveći politički događaj u Evropi ove godine.

"Te ocene nisu preterane iz nekoliko razloga - multilateralni skupovi su u poslednjih godinu i po dana u jednoj vrsti blokade. Prošle godine niste imali ni održanu Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u fizičkom formatu onako kako je to rađeno 73 godone pre toga. Ove godine veliki broj ministara spoljnih poslova čak nije ni došao u Njujork. Кada pogledate skupove u Evropi oni su u priličnoj meri bili i bivali ograničeni", navodi Selaković.

Dodao je da je u Beograd stiglo 557 članova delegacija i ocenjuje da je prisustvo tolikog broja delegacija znak posvećenosti i poštovanja za skup, ali i za Srbiju.

"Potvrda međunarodnog ugleda Republike Srbije, nas koji je predstavljamo, predsednika Vučića na prvom mestu, politike koja Srbija danas vodi jeste i prisustvo i obim ovoga skupa koji je danas okončan u Beogradu", navodi Selaković.

Srbija je dovoljno ekonomski, društveno ojačala, ojačan joj je i ugled i upravo zbog ove politike koju je predsednik Vučić počeo da vodi, kaže Selaković, danas može da ugosti ovoliko gostiju i da kaže imamo prijatelje i partnere u Evropi, ali i van nje.

"Ovo je spoljna politika Srbije, mi smo evropska država koja je na svom putu evropskih integracija, ali mi nismo evropocentrični, mi nismo zaslepljeni. Mi imamo prijatelje, partnere, tradicionalne prijatelje koji žive na svim meridijanima. U Gvatemali jedno selo je dobilo naziv Srbija zbog emotivnog i odnosa poštovanja i prema našem narodu i prema našoj državi i ovo je samo jedan od primera. Dakle, Srbija ima mnogo prijatelja, ali prijateljstva nisu samo tu kada treba da ih pozovete da za nešto glasaju, prijateljstva postoje da bi se negovala i održavala i tek tada imaju svoj pun smisao", ocenjuje Selaković.

Navodi da su učesnici koji su došli da prisustvuju konferenciji u Beogradu doprineli nečemu što pokazuje da je ovo jači deo sveta i čovečanstva.