Fon Kramon: Uzajamno priznanje Srbije i Kosova preduslov za pridruživanje Evropskoj uniji

Fon Kramon
Izvor: Gazeta Express

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon rekla je da bi Savet Evropske unije trebalo da što pre liberalizuje vize za Kosovo, prenosi Gazeta ekpres.

U raspravi o izveštaju o napretka Kosova, Albanije, Srbije i Severne Makedonije, Kramonova je rekla da uprkos činjenici da građani Kosova izuzetno favorizuju EU, to ne  bi trebalo uzimati zdravo za gotovo ako Evropska unija ne ispunjava obaveze.

"Ljudi na Kosovu me impresioniraju svojom željom da budu deo EU. U stvari, nijedna zemlja u regionu ne pokazuje jači stav o EU ​​od Kosova, ali ova činjenica se ne može uzeti zdravo za gotovo ako ne ispunimo svoje gubimo kredibilitet. Ovo je poslednji put da je Savet EU dao obećanje o liberalizaciji viznog režima za Kosovo. Delim frustraciju građana Kosova, volela bih da Evropski parlament može odlučite o ovom pitanju “, rekla je Kramon.

Član evropskog parlamenta iz Zelenih Nemačke izrazila je zabrinutost zbog toga što Kosovo nije snabdevono vakcinama.

"Drugo pitanje je to što Kosovo nije snabdevono vakcinama protiv kovida-19. Proizvodni kapacitet u EU se povećava i to bi trebalo iskoristiti za snabdevanje Kosova što je pre moguće. EU bi trebalo da podrži brzu vakcinaciju medicinskog osoblja i osetljivih grupa “, rekla je ona.

Između ostalog je napomenula i potrebu za izborom novog predsednika Kosova, a ukazala  je i na potrebu nastavka dijaloga sa Srbijom.

 „Nova skupština mora naći zajednički jezik i izabrati novog predsednika. Što se tiče dijaloga  Srbija-Kosovo, nova vlada bi trebalo da nastavi dijalog, uprkos poteškoćama. Kosovo treba da radi sa EU na dijalogu i da ga ne napušta.Uzajamno priznavanje Srbije i Kosova preduslov je za pridruživanje dve zemlje Evropskoj uniji", rekla je Fon Kramon.

косовац
25. Mart 2021.
Какав хумор, па Србији не треба признање од т.з.в. Косова а за ЕУ баш нас брига.
Lio
25. Mart 2021.
Bravo von cramon
Volkov
25. Mart 2021.
Ako je to uslov... Onda NE HVALA!
Incognito
25. Mart 2021.
Jel njoj neko rekao da je kosovo imetohija sastavni deo Republike Srbije...
Smk
25. Mart 2021.
Placena i to debeloooo!! 😀