Selaković: Izbor Rastovac-Siamašvili za predsedavajućeg Izvršnog saveta Uneska veliki uspeh i čast za Srbiju

Tatjana Rastovac-Siamašvili
Izvor: Twitter

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković čestitao je ambasadorki Tamari Rastovac-Siamašvili izbor za predsedavajućeg Izvršnog saveta Unesko, istakavši da je time Republici Srbiji i njoj lično učinjena velika čast, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Veliki uspeh za našu Srbiju i srpsku diplomatiju, takođe velika čast za naše ministarstvo i našu ambasadorku", rekao je Selaković i naglasio da je ovo prvi put da Srbija dobije tako visoku poziciju u Unesku.

Današnji izbor je, prema rečima ministra Selakovića, još jedna potvrda da je Srbija u Unesku uvažena kao konstruktivan i odgovoran partner i da naš stalni predstavnik, ambasador Tamara Rastovac-Siamašvili ima izvanrednu profesionalnu reputaciju u toj organizaciji. 

Ministar Selaković je izrazio uverenje da će Rastovac-Siamašvili funkciju obavljati časno i odgovorno u svim domenima rada Uneska, i da će uporedo sa tim nastaviti da zastupa državne i nacionalne interese Srbije.

Stalni predstavnik Republike Srbije pri Unesku, ambasadorka Tamara Rastovac-Siamašvili, izabrana je danas na 213. zasedanju Izvršnog saveta Uneska za predsedavajućeg tog tela, na period od dve godine. 

Od 58 članova Izvršnog saveta za izbor Rastovac-Siamašvili glasalo je 56, dok su dva člana bila uzdržana. 

Rastovac-Siamašvili će u naredne dve godine koordinirati i usmeravati rad Izvršnog saveta, koji je, uz Generalnu konferenciju, jedno od dva glavna organa Uneska. 

Izvršni savet se sastoji od 58 izabranih država članica Uneska, koje imaju četvorogodišnji mandat i sastaje se dva puta godišnje (prolećno i jesenje zasedanje). Srbija je od 2015. godine u sastavu Izvršnog saveta, a podnela je kandidaturu za članstvo u ovom telu i za period 2023-2027. godine.