Selaković: Nastavljamo borbu da što veći broj članica UN priznaje suverenitet Srbije nad Kosovom

Selaković u Mionici
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Srbija nastavlja da se bori da što veći broj država članica Ujedinjenih nacija poštuje i priznaje suverenitet Srbije nad Kosovom, jer je taj suverenitet upisan i u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, te da iz dana u dana, iz meseca u mesec, sve više država revidira svoj stav, poručio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je to rekao prilikom otkrivanja spomenika srpskom velikom diplomati, pesniku i akademiku Milanu Rakiću u Mionici, odakle je Rakićeva porodica poreklom, a na dan njegovog rođenja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Govoreći o Rakiću, Selaković je naveo da je ovaj pesnik ime Srbije, gde god je u svetu službovao kao diplomata Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a službovao je u nekadašnjoj Otomanskoj Imperiji, u Prištini, u Skoplju, u Skadru, u Solunu, te kao ambasador u Rimu i u Kopenhagenu, uzdigao na najviši pijedestal i osvetlao obraz Srbije.

„Postao je poznat i kao srpski diplomata tada u Otomanskoj Imperiji, službujući u našem konzulatu u Prištini u vreme kada su Kosovo i Metohija bili okupirani, u vreme kada je nad njima suverenitet imala neka druga država, veliko i moćno carstvo koje se prostiralo na tri kontinenta, ali ni tada nije imao dilemu kome ta zemlja pripada, ni tada nije imao dilemu da li se za KiM treba ili ne treba boriti. Tu dilemu nemamo ni mi danas,“ podvukao je Selaković.

Rekavši da svaka generacija Srba daje svoj doprinos u borbi za Kosovo, "jer naša borba za Kosovo jeste borba za naš opstanak i za naše postojanje", dodao je da ni ova generacija, ni Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, ni bilo ko ko se nalazi na nekom odgovornom državnom mestu, nema dileme oko tog pitanja.

„Za KiM moramo da se borimo jer je to borba za Srbiju, za KiM je časno i čestito boriti se. Mi ćemo nastaviti tu svoju borbu, nastaviti tu svoju aktivnost kako bi se naši potomci borili, ali borili svojim znanjem, borili, kao što rekoh, jačanjem naše privrede, jačanjem naše nauke i jačanjem nas samih. Primer za to jeste Milan Rakić, ali ideja vodilja za tako nešto jesu reči jednog drugog Mioničanina, koji je rekao život je neprestana borba, ko sme taj može, ko ne zna za strah taj ide napred,“ zaključio je Selaković citirajući vojvodu Mišića: „Naša neprestana borba, neprestana borba srpskog naroda jeste borba za istinu, za pravdu, za dostojanstvo, za život, za KiM“.

Selaković je pohvalio Opštinu Mionica za negovanje kulture sećanja, dodavši da se ovo mesto može pohvaliti  i spomenikom besmrtnom Živojinu Mišiću koji je iz ovoga kraja, ali i jedinstvenom spomen postavkom posvećenom Kolubarskoj bitki, koja poslednjih godina postepeno nastaje u Mionici, što je odličan podstrek za mlade Mioničane, za sve one koji idu u školu „Milan Rakić“, da imaju pred sobom ideju velikana kojima mogu da teže.

Spomenik, koji je delo akademskog vajara profesora doktora Zorana Ivanovića, poklon je Opštine Mionica školi koja nosi ime Milana Rakića. Nakon otkrivanja spomenika, ministar Selaković je, zajedno sa predsednikom Opštine Mionica Bobanom Jankovićem, posetio OŠ „Milan Rakić“, gde je razgovarao sa učiteljima i nastavnicima.