Selaković: Partnerska saradnja Srbije i OEBS-a, podrška Misiji na KiM 

Nikola Selaković na Godišnjem sastanku šefova misija OEBS-a u regionu Jugoistočne Evrope
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se danas na Godišnjem sastanku šefova misija OEBS-a u regionu Jugoistočne Evrope i ukazao na to "da Srbija podržava rad Misije OEBS na Кosovu i Metohiji, kao vidljivog međunarodnog statusno neutralnog prisustva u Pokrajini, koja deluje u skladu sa mandatom zasnovanim na rezoluciji SB UN 1244", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je naveo da Srbija veliki značaj pridaje terenskom prisustvu OEBS-a, budući da je već dve decenije domaćin dvema misijama na terenu u Beogradu i Prištini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. 

"Posebno smo ponosni na činjenicu da je saradnja sa Misijom OEBS-a u Srbiji, od njenog osnivanja bazirana na partnerskim odnosima", rekao je Selaković i dodao da se saradnja Misije OEBS-a i srpskih institucija već dugi niz godina u Organizaciji ističe kao primer uspešnih odnosa zemlje domaćina i misije na terenu. 

Selaković je naglasio da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, da aktivno doprinosi rešavanju otvorenih pitanja, kao i da nastoji da težište stavi na ekonomsku saradnju kroz inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Srbija ni u doba pandemije kovida-19 nije zaboravila da veliki izazovi mogu biti prevaziđeni isključivo solidarnošću i posmatranjem regiona kao celine. Naša zemlja je vođena humanim motivima ustupila značajne količine vakcina susednim državama koje su zatražile tu vrstu pomoći, ali i omogućila njihovim državljanima da se vakcinišu u Srbiji", naveo je ministar.                          

Govoreći o značaju OEBS-a u čitavoj Jugoistočnoj Evropi, Selaković je istakao ulogu Organizacije u podršci promocije poštovanja ljudskih prava, vladavine prava, ali i jačanju poverenja u procesu pomirenja u regionu. Ukazao je na značaj koji misije OEBS-a imaju u podršci reformama na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i jačanju sveukupne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Ministar je ocenio i da bi povezivanje misija donelo vidljive rezultate na planu jačanja efikasnosti njihovog rada i odgovoru na bezbednosne izazove, poput migrantske krize ili borbe protiv ekstremizma i radikalizacije. 

"Кoristim ovu priliku da ohrabrim sve misije na terenu u Jugoistočnoj Evropi da unaprede međusobnu saradnju, identifikujući oblasti za zajednički pristup i delovanje", zaključio je ministar Selaković i poželeo učesnicima dobru diskusiju.