Selaković sa Jenčom: Srbija očekuje vidljivu reakciju UN na poteze Prištine

Selaković i Jenča
Izvor: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu, na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, sa pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Amerike Miroslavom Jenčom.

Kako se navodi u saopštenju MSP Srbije, sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog toga što se sreću na ovako velikom i značajnom skupu koji afirmiše vrednosti multilateralizma i međunarodne saradnje. Pomoćnik generalnog sekretara UN čestitao je na uspešnoj organizaciji skupa i rekao da se u Beogradu uvek oseća kao kod kuće.

Selaković je i ovom prilikom istakao da su UN za Srbiju najznačajnija međunarodna organizacija, čija uloga je ključna za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Prema njegovim rečima, "Srbija se dosledno i u kontinuitetu zalaže za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji".  

Selaković je rekao da je za "Srbiju kontinuirano razmatranje pitanja Kosova i Metohije u SBUN od suštinskog značaja, kako bi međunarodna zajednica bila redovno i transparentno informisana o događajima na terenu, posebno ako se u obzir uzmu stalna nastojanja Prištine da destabilizuje situaciju". 

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa nedavnim dešavanjima na administrativnim prelazima na KiM, naglasivši da ponašanje Prištine smatramo neprihvatljivim i opasnim po stabilnost regiona.

Od UN, kako je rekao, očekujemo blagovremene, adekvatne i vidljive reakcije na brojne incidente, provokacije i jednostrane akte Prištine kojima se krši Rezolucija SBUN 1244 i ugrožavaju prava i bezbednost Srba i drugog nealbanskog stanovništva, a od Kfora da ostane statusno neutralan i da proaktivno deluje u cilju sprečavanja bilo kakvog narušavanja bezbednosne situacije na terenu.

Selaković je dodao da Priština sada novim antidamping merama na uvoz srpskih proizvoda nastavlja da opstruira proces normalizacije odnosa, istakavši da Beograd nastavlja da konstruktivno doprinosi dijalogu sa Prištinom i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja, ali da je neophodno da odgovoran pristup sprovođenju preuzetih obaveza konačno vidimo i sa prištinske strane.

Ja
11. Oktobar 2021.
Treba UN de resguju u takve reakcije terorista !!!!