Selaković sa šefom španske diplomatije o odbijanju Prištine da omogući formiranje ZSO

Hose Manuel Albares Buen - Nikola Selaković
Izvor: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je sa španskim kolegom Hoseom Manuelom Albaresom Buenom i tom prilikom konstatovao da je u proteklom periodu došlo do intenziviranja političkog dijaloga i da bi dostignuti nivo odnosa trebalo održavati i unapređivati što češćim susretima na visokom i najvišem nivou, saopštilo je Ministarstvo.

Njih dvojica su razgovarali na marginama Ministarskog saveta OEBS-a u Stokholmu, a kako se ističe Selaković je i ovom prilikom zahvalio Španiji zbog dosledne i principijelne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i podršci koju nam po ovom pitanju pruža u međunarodnim organizacijama.

Dodaje se da je šef srpske diplomatije detaljno sagovornika upoznao sa situacijom na Кosovu i Metohiji i tokom dijaloga Beograda i Prištine, upozorivši na višegodišnje odbijanje Prištine da sprovede jedinu preuzetu obavezu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Selaković je informisao sagovornika i o porastu broja etnički motivisanih napada na Srbe i njihovu imovinu i stalnim pokušajima Prištine da jednostranim potezima izazove destabilizaciju regiona.

Selaković je ocenjujući političke odnose dveju država kao veoma dobre, istakao važnost daljeg unapređivanja obostrano korisne ekonomske saradnje.

Šef srpske diplomatije je sagovornika upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i makroekonomskim pokazateljima koji potvrđuju da smo u poslednje dve godine po kumulativnom rastu u samom evropskom vrhu i da smo apsolutni lider u regionu po privlačenju stranih investicija.

Naglasio je da je za Srbiju dragocena podrška koju joj Španija pruža u procesu evrointegracije jer je kako je naveo članstvo u EU čvrsto strateško opredeljenje Srbije.

Srbija, prema njegovim rečima, čini velike reformske napore i očekuje da rezultati koje postižemo, što je potvrđeno i poslednjim izveštajem o napretku, budu na objektivan način valorizovani od strane članica EU.