Huan Gonzales-Barba: Španija neće diplomatski priznati Kosovo dok ne bude bilateralnog sporazuma Prištine i Beograda

Zastava Kosovo-Španija.jpg
Izvor: Koha ditore

Vlada Pedra Sančeza sprema se za istorijsku prekretnicu u pogledu stava Španije o Kosovu, prenosi Reporteri pisanje španskih medija.

Diplomatski izvori španskog lista „Objektiv” kažu da bi u početku u Prištini mogla da se otvori komercijalna ili kulturna kancelarija, kao što se desilo za vreme Frankovog režima sa SSSR-om i drugim komunističkim državama, bez da implicira puno priznanje.

Državni sekretar za Evropsku uniju Huan Gonzales-Barba je to jasno rekao ovog petka na seminaru Kraljevskog instituta Elkano. On je rekao da Španija neće diplomatski priznati Kosovo dok ne bude bilateralnog sporazuma Prištine i Beograda, ali je prvi put "otvorila vrata" za "novo poglavlje" sa kosovskim vlastima, prenosi Telegraf.

U tom smislu, ministar spoljnih poslova je istakao da Španija želi da bude „više uključena” u region i da bi ova strategija bila manjkava ako Kosovo nastavi da bude „potpuno” ignorisano.

„Mora postojati kompromisni sporazum i mi sada razmatramo različite forme“, rekao je on, misleći na Kosovo tokom audijencije balkanskih diplomata i ambasadora.

Gonzales-Barba je istakao da će ova odluka "uskoro biti doneta", nagoveštavajući da je diplomatski korak neizbežan.

„Naravno, želimo da tu odluku razume Srbija, naš glavni partner na Zapadnom Balkanu“, dodao je on, znajući koliko je to pitanje vruće u Beogradu.

„Želimo da doprinesemo naporima svih država članica i izaslanika visokog predstavnika, bivšeg slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka – da se postigne dogovor Beograda i Prištine i nadamo se da će naši napori biti prepoznati i cenjeni od strane zemalja na Balkanu“, zaključio je on.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije – zajedno sa Grčkom, Slovačkom, Kiprom i Rumunijom – koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Inače, Sančez je bio prvi španski zvaničnik koji je sedeo na međunarodnom samitu licem u lice sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ali tom prilikom nije bilo zastava i državnih simbola.