Selaković sutra u UN i o jednostranim potezima Prištine

Nikola Selaković
Izvor: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sutra će u Nujorku u Ujedinjenim nacijama imati priliku da govori i o jučerašnjoj akciji na severu pokrajine u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje, i to na sednici Saveta bezbednosti na kojoj će biti razmatran redovni šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, piše Tanjug.

Kako navodi taj medij, sednica na kojoj će šef Unmika i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Zahir Tanin, prestaviti izveštaj, mesto je na kome će ministar Selaković pred članicama SBUN moći da govori i o brojim jednostranim potezima Prištine, poput jučerašnjeg kada su naoružane kosovske specijalne snage koristile šok bombe i vatreno oružje, pri čemu je jedan Srbin teško povređen, a desetak njih lakše.

Šef srpske diplomatije na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, biće u mogućnosti da upozori, dodaje Tanjug, na unilateralno delovanje Prištine kao najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja, a jedan od takvih prištinskih poteza bila je i nedavna situacija na administrativnim prelazima.

Upravo zato ministar je pred polazak u Nujork, govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja Kosova u SBUN i predstojećoj sednici posvecenoj radu Unmika, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu Kosova biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, buduci da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Kako Tanjug istuče, Selaković će sutra na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavljla da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu i očuvanju mira i stabilnosti.

Sednica će biti prilika da ministar izrazi zabrinutost što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu Srpske pravoslavne crkve, imajući u vidu da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnicki motivisanih incidenata.

U svetlu svih tih dešavanja, ministar će još jednom naglasiti da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana Unmika u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom iako se SAD zalaže da se mandat misije privede kraju, navodi se u tekstu.

Sednica SBUN prilika je da se još jednom kaže da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja i da naglasi da je od potpisivanja Briselskog sporazuma proslo osam godina, i da za tačno 3.100 dana nije došlo do napretka u sprovodenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Prethodna sednica SB UN na kojoj se u aprilu razmatrao izveštaj o radu Unmika i stanje na Kosovu ostala je upamćena jer je ubrzo po početku prekinuta, zato što su prilikom govora ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bili vidljivi simboli Kosova, zbog cega je reagovao predstavnik Rusije tražeći da se zastava ukloni.

zabeli ks
14. Oktobar 2021.
Molim vas ljepo, jel stim jednostranosti smatrate da Albansko Kosovo i za kriminalce treba pitati Srbiju! stranu državu!