Selaković u SAD, sastao se sa čikaškim privrednicima

Selaković u Čikagu
Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je danas posetu Čikagu razgovorom sa privrednicima tog američkog grada, prenosi Tanjug.

U organizaciji "World Busines s Chicago", koja predstavlja agenciju za razvoj Čikaga, a okuplja brojne čikaške firme, ministar Selaković predstavio je ogromne potencijale koje srpska privreda pruža američkim investitorima.

Selaković je prvi šef srpske diplomatije koji je doputovao da proslavi Božić sa srpskom dijasporom u Čikagu, i prvi koji je razgovarao sa čikaškim privrednicima o mogućnostima ekonomske saradnje.

Čikago, treći grad po veličini u SAD, prema procenama iz 2020. godine, ima BDP u visini od oko 770 milijardi dolara, čime je posle Njujorka na drugom mestu u SAD. Grad je ocenjen sa najviše uravnoteženom privredom u SAD, a zbog visokog stepena diverzifikacije privrede, on je i četvrti najvažniji poslovni centar u svetu, pokazuju podaci "Master Card Wordlwide".

Selaković je obišao i kompaniju "DRW Holdings“, gde je razgovarao o finansijskom sektoru Čikaga, a od američkih partnera čuo je koliko je cenjen srpski univerzitet.

U razgovoru sa čikaškim privrednicima, šef srpske diplomatije je istakao da je dolaskom u taj grad počeo polako da razume zašto je toliko Srba odlučilo da im baš Čikago bude mesto za život, u kojem mogu sačuvati svoj identitet.

Selaković je naveo da je Srbija drugu godinu za radom najbrža rastuća ekonomija u Evropi, da je prva po privlačenju direktnih stranih investicija, kao i najstabilnija po pitanju javnog duga, i da na to nije uticao čak ni kovid.

Podsetio je da je javni dug u Srbiji trenutno 57 odsto BDP-a, i ukazao da, na primer Francuska ima javni dug od 170, a Italija od 150 odsto.

"To su podaci koji pokazuju da Srbija dobro napreduje", podvukao je on.

Rekao je da je ključ uspeha bio u tome što su preduzete brojne reforme, od kojih je jedna od najvažnijih fiskalna konsolidacija, ali i u obrazovanju uvođenje informatike u osnovnim školama.

Selaković je istakao da Srbija ima i jedan od najboljih univerziteta u istočnoj Evropi.

Takođe je naveo da ima i odlične uslove za razvoj biznisa u mnogim sektorima, posebno u IT sektoru, i izneo podatak da je IT industrija u poslednjih pet godina "porasla" za 27 odsto, i da se taj trend stalno nastavlja.

Ukazao je i na to da su pre osam godina nemačke kompanije u Srbiji zapošljavale oko 17.500 radnika, a sada je broj porastao na 74.000, pri čemu se poslednjih pet godina otvaraju razvojni centri, što je, kaže, znak da investiranje u Srbiji nije samo održivo i bezbedno, već i da se uloženi novac vraća.

Selaković je naglasio i da Srbija ima odlične podsticaje, posebno u poreskoj politici.

Podsetio je da je Srbija na putu u EU, ali da još nema velike administrativne prepreke za otvaranje biznisa sa kojima se suočavaju američke kompanije koje žele da ulažu u EU.

"Mi se pripremamo da uđemo u EU, ali nemamo sve prepreke koje ima EU", dodao je on.

Govoreći o američkim kompanijama podsetio je da je u Srbiji već investirao Majkrosoft, da je NCR najveći američki investitor sa 7.000 zaposlenih, i da je Amazon skoro došao.

Selaković je podsetio i da Srbija investira mnogo u infrastrukturu, da se trenutno gradi 10 auto-puteva, te da će za četiri godine biti potpuno novo mesto za život.

Najavio je da je namera da se za godinu do dve uspostavi direktan let Beograd-Čikago, koji bi bio važan za dijasporu, ali i biznis.

Posebno je potencijalnim investitorima ukazao da je jedinstveno u Srbiji što svakog ulagača primi predsednik ili premijer, te je uspostavljen i sistem zaštite investicija od korupcije, kroz određivanje posebnog lica iz RAS, koji od početka do kraja prati investiciju.

"Tako smo uspeli da sacuvamo više od 90 odsto zainteresovanih da ulažu u Srbiju", rekao je on.

Podsetio je i na brojne sporazume o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa svim stranama sveta.

Kao posebnu povoljnost, u aktuelnoj situaciji, naveo je i da Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi.

Kada je reč o pandemiji kovida-19, istakao je da je Srbija ponosna kako vlada upravlja krizom.

Ukazao je na to da je stopa vakcinacije u Beogradu oko 70 odsto, da je Srbija bila treća zemlja u Evropi koja je svojim građanima dala mogućnost da se vakcinišu, odmah iza Velike Britanije i Švajcarske, kao i da je obezbedila dovoljno bolničkih kapaciteta izgradnjom četiri potpuno nove bolnice u roku od četiri meseci.

Takođe je naveo da je Srbija počela i da proizvodi vakcinu protiv koronavirusa, i da je prva zemlja u regionu koja je dala šansu građanima susednih zemalja da se vakcinišu besplatno.

"Iako mala zemlja Srbija je donirala više od milion doza vakcina bliskoistočnim i afričkim zemljama", podsetio je on.

Direktor World Busines s C hicago Majkl Fasnaht rekao je da su građani Čikaga ponosni što je taj grad dom najveće srpske zajednice, kao i na partnerstvo koje imaju sa njom.

Takođe je naveo da se uspostavljeno partnerstvo sa Beogradom, sa kojim je Čikago pobratimljen, neprestano produbljuje.

Na sastanku je bilo mnogo pitanja za ministra, što pokazuje da postoji veliko interesovanje čikaških privrednika, među kojima su bili i oni srpskog porekla.

Nebojša Dubak, šef kompanije "Dubak elektrical group", rekao je za Tanjug da se raduje dolasku ministra Selakovića jer će to doprineti povezivanju privreda, i da će to što je pokrenuto posetom biti dobro za Čikago i Sbriju.

Rekao je da su brojni klijenti njegove kompanije već prisutni u Srbiji i da namerava da sa njima raste i na tom tržištu.