Selaković u Španiji sa čelnicima Kongresa o najvažnijim pitanjima saradnje

Selaković u zvaničnoj poseti Španiji
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Španiji sastancima u Kongresu poslanika, gde je istakao da su bilateralni odnosi Srbije i Španije odlični i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da ih karakteriše obostrana podrška po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje, prenosi Tanjug.

Selaković je razgovarao sa predsednicom Kongresa Marićel Batet, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Pauom Mari-Kloseom i predsednicom Mešovitog odbora EU Suzanom Sumelso-Hordan.

Šef srpske diplomatije je istakao da je bilateralna politička saradnja znatno bolja od ekonomske, i da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose sa Španijom, jer za to postoji značajan prostor i potencijal.

Selaković je pozvao španske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu, istakavši da je Srbija lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija.

Ministar je naglasio i da je punopravno članstvo u EU strateški spoljnopolitički cilj Srbije, koja je zahvalna Španiji na podršci u procesu evrointegracija.

Takođe, istakao je da Srbija izuzetno ceni principijelnu poziciju i podršku Španije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i u međunarodnim organizacijama.

Selaković je sagovornicima u Kongresu poslanika rekao da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom i mirnom rešavanju pitanja Kosova, i naglasio da Priština punih osam godina ne ispunjava svoju jedinu obavezu - formiranje Zajednice srpskih opština.

Za Srbiju je, prema njegovim rečima, od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka intenzivnijoj saradnji, a sa tim ciljem je pokrenuta i inicijativa "mini Šengen", koja otvara prostor za razvoj regiona i relaksaciju ekonomskih, ali i političkih odnosa na Zapadnom Balkanu.

Selaković je preneo da Srbija teži daljem intenziviranju parlamentarne saradnje sa Španijom, ocenivši da za to postoji prostor, s obzirom na visok stepen političkog razumevanja dve države.

Izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je u Skupštini Srbije formirana Grupa prijateljstva sa Španijom, koja broji 89 članova, te konstatovao da je to značajan podstrek, kako parlamentarnoj, tako i sveukupnoj bilateralnoj saradnji, zbog čega se nada i da će u parlamentu Španije biti formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom.