Selaković: Uredba CBK o dinaru može ugroziti životno funkcionisanje Srba

Bojana Selaković
Izvor: Kosovo Online

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković kaže da ukoliko uredba Centralne banke Kosova o ukidanju dinara u platnom prometu na Kosovu i bude odložena, da je Priština uvek može iskoristiti u zavisnosti od toga kako proceni situaciju.

Selaković ističe za Kosovo onlajn da ako uredba stupi na snagu svakako predstavlja jednostrani akt koji menja dinamiku u dijalogu. Kako pojašnjava, to do sada nije bila tema u dijalogu, odnosno nije bila u korpusu tema o kojima se pregovaralo u procesu koji vodi normalizaciji odnosa.

Prema njenim rečima, takva uredba ako stupi na snagu može na dnevnom nivou ugroziti normalno, životno funkcionisanje Srba i svakako može biti jedan od razloga koji bi možda inicirao dalja iseljavanja sa severa Kosova.

"Da li će se to i desiti zavisi od toga kako Beograd bude reagovao", dodaje i navodi da zavisi od toga da li će postojati bilo kakva mogućnost da priliv novca iz Srbije dolazi u nekom obliku koji će biti prihvatljiv za vladu Kosova i koliko će Beograd biti spreman da se angažuje da olakša ljudima život i mogućnost da ostanu tu da žive.

Na pitanje da li takvu uredbu, u slučaju da sada njena primena bude odložena, Priština može da iskoristi kao neku vrstu stalne pretnje Srbima na Kosovu, Selaković kaže da se još jednom pokazuje kolike su posledice toga što se čitav proces dijaloga i svega što se dešava na relaciji Beograda i Prištine, uključujući komunikaciju EU i SAD, vodi u jednom uskom krugu, netransparentnom, bez adekvatnog učešća i informisanja nekih drugih aktera.

"Zbog toga mi, evo već koliko meseci unazad, kada god je neka kritična situacija, moramo da nagađamo šta se zaista dogodilo, šta je ko sa kim pričao, pa da dobijamo posredne informacije od premijera Albanije šta je to što se zapravo dešava ili da čitamo neke tekstove na portalima van Srbije i Kosova da bismo saznali šta je zapravo realnost. Jasno je da ovakav potez otvara jedan novi manevarski prostor, kakva god odluka da bude i demonstrira pozicije obe strane posebno u trenutku koji je sada jedan granični period pre koga je moguće obezbediti kakvu-takvu pažnju međunarodnih aktera", navodi naša sagovornica.

Selaković podseća da je i sam izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao juče da će jako brzo pažnja međunarodne zajednice biti preusmerena sa onoga što se dešava na relaciji Beograd-Priština, s obzirom da idu evropski izbori, pa američki koji mogu da donesu i novu dinamiku u odnosu na rezultat.

"Verujem da je ovo takva vrsta poteza i da u bilo kom trenutku kasnije u zavisnosti od toga šta je procena vlasti u Prištini može da bude iskorišćeno, kao i sve što se dešava u vezi sa dijalogom, a što su životna pitanja za Srbe koji žive na Kosovu i što se i u Srbiji i na Kosovu koristi za unutrašnje potrebe na osnovu kojih su građene političke pozicije onih koji su nosioci vlasti. U svakom slučaju jedan gorak ukus ako se posmatra iz ugla običnih ljudi koji žive na severu i koji očigledno, još jednom se pokazuje, predstavljaju samo jednu vrstu ping-pong loptice na relaciji Beograda i Prištine. Ono što je jako poražavajuće je da mi dobijamo informacije da je mogućnost da se ta odluka donese bila poznata neko vreme. Nekoliko meseci je sasvim sigurno bilo određenih najava i čini mi se da oni koji vode dijalog u Beogradu nisu uzimali za ozbiljno takvu mogućnost i na taj način došli su u situaciju da sada, bukvalno dan pre nego što će stupiti ili ne takva jedna odluka, oni nemaju spreman paket nekih aktivnosti koje bi bile saopštene građanima srpske nacionalnosti koji će podneti teret te odluke u atmosferi jednostrane i iznenađujuće odluke, na koju im niko nije ukazao kako bi se mogli pripremiti", rekla je Selaković.