Selaković zahvalio Tunisu na principijelnom stavu po pitanju Kosova

Ministar Nikola Selaković sa ministrom spoljnih poslova Tunisa
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je danas u Njujorku aktivnosti na marginama 76. zasedanja Generalne skupštine UN, sastankom sa ministrom spoljnih poslova Tunisa Otmanom Žerandijem i tom prilikom se zahvalio Tunisu na principijelnoj poziciji i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podršci koju pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Srbije se navodi da bliski i prijateljski odnosi Srbije i Tunisa postoje još od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemlja.

Selaković je posebno podsetio na njihov istorijat u okviru Pokreta nesvrstanih, gde su vodeću ulogu imali predsednici Josip Broz Tito i Habib Burgiba.

Ministar Selaković je izrazio zadovoljstvo što je ministar Žerandi potvrdio da će predovoditi delegaciju Tunisa, jednu od osnivača Pokreta nesvrstanih i uzeti učešće na komemorativnom skupu 11. i 12. oktobra u Beogradu, povodom obeležavanja 60. godina od Beogradske konferencije Pokreta nesvrstanih.

Ministar Selaković je poručio da je Srbija opredeljena za nastavak političkog dijaloga na najvišem nivou sa Tunisom i kazao da se nada će se tokom sledeće godine realizovati poseta ministra Žerandija Srbiji.

Ministar Žerandi zahvalio je na prijateljskoj i nesebičnoj pomoći Srbije Tunisu u vidu donacije vakcina protiv koronavirusa.