Selaković: Zimbabve i Zambija pružaju podršku Srbiji u odbrani teritorijalnog integriteta i suverenita

Nikola Selaković
Izvor: MSP RS

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Zimbabve i Zambija pridaju veliku važnost odnosima sa Srbijom i pružaju joj podršku u odbrani njenog teritorijalnog integriteta i suverenita, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Dodaje se da su pomenute zemlje zainteresovane i za produbljivanje i političke i ekonomske saradnje sa Srbijom.

Sumirajući rezultate prvog dana posete jugu Afrike, tokom koje je uručio vakcine protiv virusa korona, kao donaciju Srbije, Selaković je rekao da podrška Zimbabvea našim ključnim nacionalnim i državnim interesima traje već 30 godina.

Istakao je da je doček delegacije Srbije u Zimbabveu dokaz toga. Šef srpske diplomatije je istakao da je njegov kolega iz Zimbabeva Frederik Šaba iskazao podršku Srbiji koja ne traje prethodnih pet meseci ili prethodnih pet godina, nego poslednih 30 godina.

“Zimbabve je vrlo jasnog stava prema ključnim nacionalnim i državnim interesima Srbije i našeg srpskog naroda u prethodnih 30 godina i on svoju poziciju po tom pitanju nije menjao. Takođe, imali smo prilike da čujemo najlepše izraze zahvalnosti iskazane na jedan divan i dirljiv način, ali i iskazanu nameru ministra Šave i predsednika Mnangagve da se u Beogradu opet otvori ambasada Zimbabvea posle 15 godina”, rekao je Selaković.

Podsetio je da je prošlo je 20 godina otkako je tadašnja SRJ zatvorila svoju ambasadu u Harereu.

“Mi u Harareu imamo i ambasadu i kuću uz ambasadu u kojoj može da boravi amabasador, da bude njegova rezidencija. Dakle, imamo sve uslove da ponovo uspostavimo svoje diplomatsko predstavništvo u Harareu i to ćemo i da učinimo. Na to moje razmišljanje ministar Šava je odmah rekao da, ukoliko to budemo učinili, oni će  vratiti svoju ambasadu iz Rima u Beograd”, rekao je Selaković.

Napomenuo je da je juče u Najrobiju sa državnim sekretarom kenijskog ministarstva inostranih poslova Ababuom Namvambeom, za koga navodi da je takođe veliki prijatelj Srbije, razgovarao o unaopređenju saradnje, i da je činjenica da nama prijateljske zemlje sa afričkog kontineta prepoznaju ono što radi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, i uspehe Srbije i na unutrašnjem i na međunarodnom planu.

“Beograd postaje ponovo centar regiona, ne samo po svojoj političkoj stabilnosti, ekonomskoj aktivnosti i po  tome što privlačimo najviše stranih direktnih investicija, ne samo po tome što imamo ekonomski rast koji će biti među prve tri države u Evropi, već i po tome što naši stari tradiocionalni prijatelji to prepoznaju, vrednuju i žele da se vraćaju opet u Beograd, da u Beogradu otvaraju svoje ambasade”, rekao je Selaković.

Naglasio je da otvaranje njihovih ambasada u Srbiji znači novu šansu za razvoj i političke, ali i ekonomske saradnje naše zemlje sa zemljama afričkog kontinenta.

Ministar je rekao da je delegacija Srbije u glavni grad Zambije, Lusaku, morala da dođe specijalnim letom, a da je pre nešto manje od tri decenije između Beograda i Lusake postojala direktna aviolinija jednom do dva puta nedeljno, jer u Zambiji je živelo i radilo 5.000 naših ljudi.

Naveo je da su mnoge ključne objekte u centru Harera i Lusake, kao što su kongresni centri, hoteli, državne institucije, gradile naše firme.

„Gradile su i puteve, aerodrome, brane, hidroelektrane. To su sve radila nekadašnja srpska preduzeća u vremenu Jugoslavije. Namerno kažem srpska preduzeća, jer su bila sa teritorije Srbije, kao što su  Energoprojekt i Partizanski put“, rekao je Selaković.

Ministar Selaković je naglasio da je ponovno uspostavljanje direktnog političkog i diplomatskog predstavljanja u našim prestonicama direktna linija komunikacije koja stoji na raspolaganju našoj državi da jačamo našu multilateralnu saradnju, naše zajedništvo u međunarodnim organizacijama, podršku našem teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali da je, s druge strane, to i ozbiljna šansa za naše privrednike

Preneo je da je danas u Zambiji na sastacima sa zvaničnicima te afričke zemlje bilo reči upravo o produbljivanu saradnje kada je u pitanju poljoprivreda, farmaceutska industrija, sistem odbrane, ali i mnoge druge oblasti za koje su, kaže minister Selaković, naši prijatelji i te kako zainteresovani i žude da vide srpske kompanije ponovo na jugu Afrike.

“Moje drugo po redu prisustvo na teritoriji Afrike u poslednja dva meseca je nešto što je i te kako bilo zapaženo. Zapaženo je da Srbija poklanja pažnju odnosu sa držvama Afrike, i to je verovali ili ne nešto što mi je svako od sagovornika posebno skrenuo pažnju i juče i danas, i oni to izuzetno poštuju”, rekao je Selaković.

Naglasio je da je to važno jer nismo u situaciji da samo od njih nešto tražimo i da ih zovemo kad nam je potrebna pomoć, već da smo ovoga puta mi ti koji pomažemo onoliko koliko možemo.