Seljimi: Kosovo da promeni politiku u dijalogu sa Srbijom i opravda organizaciju Mediteranskih igara

Petrit Seljimi
Izvor: N1 Info

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi ocenio je da vlada u Prištini mora da uradi upravo suprotno od svega što sada radi u diplomatiji, dijalogu sa Srbijom, čak i u "tipičnim" procesima upravljanja, kao što su budžet i javne nabavke kako bi opravdala organizaciju Mediteranskih igara 2030. godine.

“Kosovo mora biti velikodušno, progresivno, okrenuto budućnosti i učiniti sve što je moguće i više, da bi se dijalog sa Srbijom zaključio, u dobrim odnosima, pokazujući dobru volju. Ovo je važno jer će svaka eskalacija, koju Srbija isprovocira našim sopstvenim greškama, biti pogubna za Mediteranske igre”, naveo je Seljimi na društvenoj mreži "X".

Dodao je da je uspeh u dijalogu vezan i za to da se Kosovo pokaže kao mirotvorac, a ne izazivač problema.

“Tako da je potreban super prijateljski odnos prema svim balkanskim vladama. Dijalog je takođe potreban kao alat za ponovno pokretanje naše, trenutno klinički mrtve, diplomatije i javne diplomatije. Oko 40 odsto zemalja učesnica u ovim igrama su iz zemalja koje nisu priznale Kosovo. Treba ih uveriti u našu super dobru volju, sigurnost da nas posećuju i moramo preduhitriti bilo kakav srpski kontra-narativ. Olimpijski komitet Srbije nazvao je tu odluku "skandaloznom"”, kaže Seljimi.

Seljimi navodi da je dijalog sa Srbijom važan i kako bi se osiguralo da do 2030. godine i Srbija učestvuje na Mediteranskim igrama, kako ne bi vodili kampanju za bojkot sa zemljama koje ne priznaju Kosovo.

“Moramo im oduzeti svaku priliku ili izgovor da se to dogodi. Priština mora da znači 'Mir-tina' do 2030. godine. 2030. zvuči daleko, ali nije tako daleko. Poslednje tri godine ova vlada je pokazala nedostatak iskustva, nedostatak osnovnih veština, šokantnu nesposobnost za sklapanje nabavki u javnim radovima ili uslugama – čak i samo kupovinom školskih udžbenika za decu. Profesionalni konsultanti moraju doći”, ističe Seljimi.

Kako je rekao, Mediteranske igre će Kosovo koštati 250 miliona prema procenama Ministarstva finansija.

“Verovatno je ovo najmanje uzeta granica jer moramo poboljšati javni prevoz, linije metroa ili gradske železnice. Biće potreban smeštaj za 5.000 sportista. Privatni sektor mora biti saveznik. Međunarodne i lokalne firme moraju biti uključene i angažovane. To do sada nije bio slučaj jer je ovo najneprijateljskija vlada koju smo ikada imali. Oni su ti koji će raditi hotele”, kaže Seljimi.

Istakao je da Mediteranske igre mogu pružiti neophodnu iskru za radikalnu promenu i unapređenje mnogih sektora, ali će zahtevati napor i saradnju celog društva.

“Ekstremna polarizacija i antagonizam prema svima koji su u opoziciji, što je bila karakteristika ove vlade, neće proći. Sve počinje zaključivanjem otvorenih pitanja. Kosovo je sada pod sankcijama EU. Nema jednostavnijeg načina da objasnimo koliko smo bili glupi u poslednjih nekoliko godina, izazivajući bes naših saveznika. Moramo prevladati sopstveni ego, banalne tribalizme, diplomatsku gluvoću. Ali lakše je reći nego uraditi”, zaključio je Seljimi.