Server: Grenel mnogo laže, ali time nije prekršio Loganov zakon niti radi nešto protivzakonito

Daniel Server.jpg
Izvor: Reporteri

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ Danijel Server smatra da bivši izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel nije, svojom posetom Kosovu i regionu, prekršio Loganov zakon iz 1799. koji zabranjuje neovlašćenu diplomatiju u ime Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Koha.

Dan ranije, bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da je poslao Grenela na Kosovo i Srbiju da se sastane sa liderima i učestvuje u mirovnim pregovorima.

„Izjava je jasna. Tramp je poslao Grenela kao svog ličnog predstavnika. Logan Akt zabranjuje pregovore neovlašćenih privatnih lica sa stranim vladama. Strana vlada bi bila previše zauzeta pregovorima o bilo čemu osim o privatnim stvarima sa Grenelom na njegovoj trenutnoj poziciji. U svakom slučaju, kršenje Loganskog zakona nije uspešno procesuirano više od 200 godina“, rekao je Server.

Server je prokomentarisao i konferenciju za novinare koju je Grenel održao na administrativnom prelazu Merdare, navodeći da ni u tom slučaju nije bilo kršenja Loganovog zakona „jer je i Amerikancima dozvoljeno da lažu“.

„Privatna lica, uključujući i one koji predstavljaju bivše predsednike, imaju pravo da putuju gde god žele i govore šta hoće. Grenel mnogo laže, posebno o navodnom sporazumu o kojem je pregovarao, a koji je daleko od istorijskog, ali tako nešto nije protivzakonito“, zaključio je Server.