Server i Biber: Vašingtonski sporazum će brzo biti zaboravljen

sastanak u vašingtonu
Izvor: Koha ditore

Florijan Biber i Danijel Server ocenjuju da Vašingtonski sporazum ne donosi novine, jer je veliki broj njegovih zaključaka već donesen u dijalogu Beograda i Prištine, da ne predstavlja značajan korak prema normalizaciji, kao i da će biti zaboravljen ko god bude pobedio na američkim izborima, prenosi Tanjug.

Server i Biber, politički analitičari, koji, inače, zagovaraju stavove bliske politici Prištine, a Server važe za albanskog lobistu, su to rekli na vebinaru koju je organizovao Društveni klub u Mitrovici pod nazivom "Proces dijaloga Beograda i Prištine: Trougao konstruktivnih nejasnoća", a preneo Juropijen vestern Balkans.

"Političko pomirenje u ovom trenutku ne izgleda moguće jer za to ne postoje “apetiti” na srpskoj strani, ali ekonomski sporazum je dobra strategija”", rekao je Server i dodao da bi mogao da ima negativne posledice za odnos Srbije i Kosova prema EU.

Biber je kazao da sporazum sadrži niz tačaka oko kojih se EU dogovorila sa Srbijom i Kosovom, poput međusobnog priznavanja diploma i izgradnje auto-put i dodao da postoje delovi sporazuma koji su, kaže, u suprotnosti sa politikama Evropske unije, kao što je odluka o preseljenju ambasade u Jerusalim.

"Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim bilo bi protivno politici EU po ovom pitanju. Ovo je posebno problem za Srbiju, koja je već daleko od usaglašavanja sa spoljnom politikom EU", rekao je Biber.

Biber je ocenio da bi nedostatak jedinstvenog stava SAD i EU, kao najvažnijih političkih aktera, mogao da potkopa stabilnost na zapadnom Balkanu i potencijalno poveća polugu autoritarnosti u regionu.

Saglasni su i u oceni da bi, u odsustvu punog sporazuma, i Srbija i Kosovo mogli da žive sa statusom kvo.