Server: Koju god odluku Kosovo da donese, protive se SAD i EU

Daniel Server.jpg
Izvor: Reporteri

Profesor Univerziteta Džon Hopkins Danijel Server pozdravio je odluku CBK o ukidanju dinara i platnog prometa sa Srbijom, ali i istakao da ipak bilo koju odluku Kosovo da donese, SAD i EU se ili tome protive, ili traže odlaganje te odluke, prenosi Koha.

Server je izrazio zadovoljstvo što je kako navodi CBK pokazala da je nezavisna institucija, pojašnjavajući da odluka CBK znači da ljudi i dalje mogu da koriste dinar, ali da transakcije treba da se obavljaju samo sa evro valutom.

"I da budem iskren, razumem takvu odluku. Evro je stabilnija valuta od dinara. Niko ne gubi novac osim prilikom razmene, a iskreno korišćenje dinara na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta Kosova. Mogu da razumem da 15 godina nakon nezavisnosti banka vidi kao pravi trenutak za sprovođenje zakona. Ovo nije veliko pitanje, već mala stvar, koja ima simboličan značaj za pitanje suvereniteta", rekao je Server.

On je naveo da SAD i EU očigledno nemaju ograničenja u onome što traže od Kosova, kao ni u neuravnoteženom pristupu koji imaju kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, SAD i EU su se na to navikle.

"Ovo je očigledno neuravnotežena politika koja ne funkcioniše i delimično je uzrok zastoja u dijalogu. SAD i EU treba da se povuku i dozvole suverenoj državi da sprovodi svoje zakone", zaključio je Server.