Server: Kosovo treba da odbaci loš sporazum sa Srbijom i poboljša odnose s Kinom

Danijel Server
Izvor: Tanjug

Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ i analitičar Danijel Server rekao je povodom nove rudne pregovora Beograda i Prištine, da kosovski premijer treba da insistira na svom drugačijem pristupu dijalogu, jer proteklih godina, kako kaže, dijalog nije bio produktivan, prenosi Reporteri.

Prema Serverovim rečima, Kosovo ne bi trebalo da žuri sa potpisivanjem sporazuma sa Srbijom "koji mu ne donosi ništa dobro“.

Američki analitičar smatra da razgovori u Briselu neće dati željeni rezultat, pa bi Kosovo trebalo da iskoristi ovaj vremenski razmak da ojača svoju međunarodnu podršku.

S tim u vezi, Server ohrabruje Kosovo da bude ambicioznije u rušenju barijere sa moćnim državama koje Kosovo ne priznaju kao državu.

"Predsednik Vučić vidi malo perspektive za članstvo u EU u bliskoj budućnosti i kao rezultat toga okrenuo se više Moskvi i Pekingu nego Briselu. Izuzetno je jasno rekao da nije spreman za veliki potez uoči predsedničkih izbora u Srbiji sledeće godine. U ovim okolnostima, Kosovo mora učiniti sve što je u njegovoj moći da iskoristi vreme da ojača svoju poziciju u pregovorima. Nedavni potezi zemalja koje ne priznaju Kosovo, a koje žele da poboljšaju svoje odnose sa njim, poput Grčke i Španije, upravo su ono što Kosovu treba“, rekao je Server.

Po njegovom mišljenju, Priština bi trebalo da poboljša odnose i sa Pekingom, koji je, kako kaže, više zainteresovan za trgovinu na Balkanu nego za politiku.

Jačajući položaj međunarodnih predstavnika, Server kaže da bi Kosovo trebalo da bude spremno da ostavi loš sporazum sa Srbijom i umesto toga potpiše bolji.

Štaviše, američki profesor poziva Kosovo da traži reciprocitet sa Srbijom po svakom pitanju.

"Kosovo mora da insistira na jednakosti i reciprocitetu. Ako se nešto odluči za Srbe na Kosovu, ekvivalent bi trebalo da bude dostupan i Albancima u Srbiji. Specijalizovane komore su prekršile ovaj princip. Voleo bih da se njihova nadležnost proširi i na Srbiju, gde su posle rata ubijena albansko-američka braća Bitići“, navodi Server.

On je  takođe prokomentarisao četiri Kurtijeva predloga sa kojima je izašao ispred Vučića na prvom sastanku.

"Definitivno se slažem sa Aljbinom u vezi sa reciprocitetom, iako mogu da imam neslaganja sa načinom primene u praksi. Takođe se slažem da treba identifikovati nestale osobe svih etničkih grupa i vratiti njihove ostatke Slažem se i sa SEFTA, jer mislim da je ’mini-Šengen’ loše definisano preduzeće u kojem Kosovo očigledno nije ravnopravno“, smatra ovaj američki analitičar u intervjuu za TV Kljan Kosova.

On je bio kritičan prema stavu Evropske unije o Kosovu za koji je rekao da će biti u mogućnosti da ponudi ideje za rešavanje problema između Kosova i Srbije samo ako ona prizna suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, kao i  liberalizaciju viza.

Dok za Sjedinjene Države kaže da će biti ponovo pozvani kada bude kraj spora.

"SAD bi trebalo da podrže EU, ali će takođe biti pozvane da ’reše’ Kosovo. Mislim da bi Brisel i Vašington trebalo da formiraju entitet poput Međunarodne civilne kancelarije koji će nadgledati sprovođenje sporazuma postignutih u dijalogu, kao i opominjati i sramotiti one koji ih ne primene“, kaže Server.

Ekspert za balkanska pitanja rekao je da Priština treba da učini sve što može da poboljša odnose sa Srbima i drugim zajednicama na Kosovu, uključujući identifikaciju i povratak ostataka nestalih osoba, sprovođenje odluke Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani i zaštiti svih zajednica od međunacionalnog nasilja.

Хахаха
19. Jul 2021.
Лепо замишљено, али ко тебе нешто пита албански лобисто.
Slavko
19. Jul 2021.
Mili zabeli bote, albanski lobista Server vam upravo najavio pustanje niz vodu sa ovim "poboljsajte odnos da Kinom".
mario marko del tintoreto
19. Jul 2021.
E moj Serveru, tebe niko ni u Vasingtonu ne slusa vise... Samo u Pristini pa onda tako postupaju i samo se jos dublje u nevolju uvaljuju...
Марко
19. Jul 2021.
👎🏻👎🏿👎🏾👎🏽👎🏼👎