Server: Za razliku od Avganistana, na Kosovu je američka vojska dobrodošla

Američki KFOR
Izvor: Kosovo Online

Poslednji događaji u Avganistanu, kao rezultat povlačenja američke vojske izazvali su globalnu debatu, koja nije zaobišla ni Prištinu, gde je američka vojska prisutna od okončanja ratnih sukoba na Kosovu, prenosi Gazeta ekspres.

Odluka da se vojska SAD povuče iz Avganistana, dovela je do toga da talibani preuzmu kontrolu, i strah od odmazde onih koji su sarađivali sa Amerikancima više od dve decenije. Veliki broj zemalja, uključujući Kosovo i Albaniju odlučile su da pruže privremeno utočište izbeglicama iz Avganistana, što je pozdravio zvanični Vašington.

Zbog prisustva američke vojske Kosovo se upoređuje Avganistanom, a mnogi pominju i moguće povlačenje Amerikanaca sa Kosova i o tome šta bi se, potencijalno moglo dogoditi, u tom slučaju.

Profesor Univerziteta Džon Hopkins i analitičar Danijel Server izjavio je da postoji samo površna veza između ove dve situacije. Server kaže da je američka vojska dobrodošla na Kosovu i da bi građani želeli njeno neograničeno prisustvo, za razliku od Avganistanaca koji nisu imali mnogo tolerancije prema Amerikancima.

„Američke trupe su uvek dobrodošle na Kosovu, kome je nedostajala vojska. Mnogi građani Kosova (Albanci, Srbi i druge zajednice) žele da oni ostanu na neodređeno vreme. To nije bio slučaj u Avganistanu, koji je imao svoju vojsku i vrlo malo tolerancije prema američkom prisustvu", rekao je Server za Gazeta ekspres.

Istakao je da se stvari vezano za povlačenje američke vojske iz Avganistana odvijaju loše i da bi bio iznenađen ukoliko bi neko predložio povlačenje trupa u drugu zemlju u bliskoj budućnosti.

Odgovarajući na pitanje po čemu se Avganistan i Kosovo razlikuju u pogledu američke strategije, Server je rekao da je Avganistan pre 20 godina bio stvarna pretnja SAD-u zbog talibana Al-Kaide, naglašavajući da se u tom smislu Kosovo ne može uporediti sa Avganistanom i da je prema njegovom mišljenju, vojna intervencija na Kosovu, sprečila etničko čišćenje i genocid.

Naglasio je da je izgradnja države bila mnogo uspešnija na Kosovu nego u Avganistanu.

„Kosovo nikada nije predstavljalo stvarnu pretnju SAD. Tu smo intervenisali da sprečimo etničko čišćenje i genocid i stali smo u odbranu izgradnje demokratske države, procesa koji je bio mnogo uspešniji na Kosovu nego u Avganistanu", zaključio je Server.

Rasprava o mogućem povlačenju američke vojske sa Kosova bila je aktuelna i kada je Kosovo, predvođeno premijerom Aljbinom Kurtijem, odbilo da ukine takse Srbiji. Administracija tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa snažno je insistirala na uklanjanju trgovinskih barijera između Kosova i Srbije, kako bi se nastavio dijalog.

To je uzrokovalo i napuštanje koalicije od strane Demokratskog saveza Kosova i pada Vlade, jer je tadašnji lider DSK Isa Mustafa rekao da ne može ostati u koaliciji sa strankom koja preduzima antiameričke akcije.

Američki senator Rand Paul rekao je da podržava mirovni sporazum između Kosova i Srbije i da je došlo vreme da se američke trupe vrate kući.

Pol je podelio tvit senatora Davida Perdua, koji je zahtevao uklanjanje taksi Srbiji.

 

SMK
17. Avgust 2021.
Na severu KiM nije dobrodosla, naprotiv !
Swe
17. Avgust 2021.
Mozda dobrodosla kod albanaca, ali ko ce da je placa?
A
17. Avgust 2021.
Ni u Srbiji nije dobrodosla a Kosmet je deo Srbije.
Ja
17. Avgust 2021.
Kosovo je srbija republike srbije !!!
Oprem dobro
17. Avgust 2021.
Podsetio bih Servera na neke od datuma u istoriji Sajgon 1975 godina,Kabul 2021, sledeca Pristina,,,,,
Lii
18. Avgust 2021.
Bravo serwer
USA boy
18. Avgust 2021.
Napustite Kosovo kao Avganistan.. tako će vam biti