Šib: Očekujemo konstruktivan pristup dijalogu, "non pejperi" skreću pažnju sa bitnih problema

tomas šib
Izvor: Večernje novosti

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib ne deli utisak da su EU i SAD previše popustljivi prema Prištini, a što se tiče parlamentarnih izbora u Nemačkoj u septembru, kaže da kakav god bio ishod, neće biti temeljnih promena u politici prema Srbiji.

Na pitanje da je utisak da su EU i SAD previše popustiljivi prema Prištini što se, kako je konstatovao novinar Kurira, videlo kada su uvedene takse na srpsku robu, ali i i kada je reč o odbijanju da se formira Zajedica srpskih opština, Šib je rekao da ne deli taj utisak.

"Očekujemo od obe strane da konstruktivno pristupe tim pregovorima, i to vlastima, kako u Beogradu tako i u Prištini, nedvosmisleno dajemo do znanja. Naravno, važno je da sa obe strane postoji određeni nivo uzajamnog poverenja. Zato je dobro što su se predsednik (Aleksandar) Vučić i premijer (Aljbin) Kurti u međuvremenu lično sastali", rekao je Šib.

Naglasio je da je važno da obe strane poštuju princip da se dogovoreno i implementira.

Upitan da li bi Nemačka imala nešto protiv da se Rusija aktivnije uključi u dijalog Beograda i Prištini, nemački ambasador podseća da su Ujedinjene nacije ovlastile EU da posreduje u dijalogu i ističe da su Amerikanci potvrdili spremnost da podrže taj proces, pod pokroviteljstvom EU.

"Bilo bi dobro da pozitivni signali stignu i iz Moskve", zaključio je on.

Osvrnuo se i na pojavu više "non-pejpera" o Zapadnom Balkanu i naglasio da je stav Nemačke nedvosmislen - nema menjanja granica jer bi time, smatra on, nastali dodatni problemi umesto da budu rešeni postojeći, a posledica toga bi bila opasna destabilizacija regiona.

"Ponekad poprilično emotivno vođena diskusija o tzv. "non-pejperima" neutvrđenog porekla pogodna je da skrene pažnju sa bitnih tema koje predstavljaju izazov, a to je unapređenje regionalne saradnje i pomirenje sa zemljama u okruženju", rekao je Šib.

Istakao je da je značajan rezultat Berlinskog procesa to što su od jula ukinuti troškovi za roming.

Šib kaže da Srbija ima nemačku podršku na evropskom putu, ali je, dodaje on, važno da se nastavi sprovođenjem reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

"Brzinu otvaranja poglavlja u najvećoj meri određuje Srbija, drugim rečima - što je veći napredak, pre svega u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, to se dinamičnije napreduje u pregovorima o pridruživanju i, samim tim, u otvaranju poglavlja i klastera. Tu mogu samo da ohrabrim Vladu Srbije da nastavi tim putem, a možda i da pojača do sada uloženi napor", poručio je Šib.

Ocenio je da bi u načelu vlada trebalo da nastavi rad na svim pitanjima relevantnim za pristupanje EU, bez obzira na to da li je poglavlje otvoreno ili ne.

Šib je govorio i o nemačkim investicijama u Srbiji, ističući da je interesovanje nemačkih investitora za Srbiju ogromno i da je obim dosad ostvarenih investicija u visini od 2,6 milijardi evra, što je, kako ocenjuje, impresivno.

Šib je rekao da nemačke kompanije dolaze u Srbiju kako bi tu i ostale i istakao da je otvoreno oko 70.000 radnih mesta u Srbiji.

Podsetio je da je nedavno položen kamen temeljac za izgradnju postrojenja za popravke avio-motora nemačke kompanije MTU u Novoj Pazovi koja je, kako je naveo, pravi primer za odličnu saradnju nemačkih investitora sa obrazovnim institucijama u Srbiji u cilju stručnog obrazovanja kadrova i otvaranja perspektive na tržištu rada u Srbiji.

Dušan
11. Jul 2021.
Kosovo je Srbija. Gospodine Šib džaba cela politika vaše Nemačke, neće uroditi plodom, kao što se pokazalo kroz čitav 20-ti vek. Stalno ste nastojali da slomite Srbiju, ali niste uspeli niti ćete u tome ikada uspeti. Lep pozdrav i samo opušteno.
Xhevdet
11. Jul 2021.
Ako je kosova serbie zashto yrazhi dozvolu vuqiq kad doxhe ovde
Mili
11. Jul 2021.
Dao bog da Kosovo uvek bude Srbija kao sto jeste sad