Sijarto: Fokus predsedavanja Mađarske EU na proširenju Unije na Zapadni Balkan

Peter Sijarto
Izvor: Facebook/Peter Sijarto

Tokom predstojećeg predsedavanja EU, Mađarska planira da se usredsredi na pitanja koja su važna za centralnu Evropu, kao što su borba protiv ilegalnih migracija, proširenje Unije na Zapadni Balkan i energetska bezbednost, izjavio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Kad je u pitanju proširenje EU, Sijarto je na pres konferenciji sa svojim češkim kolegom Janom Lipavskim, rekao da region Zapadnog Balkana nije zaslužio da čeka članstvo 14 godina i 11 meseci, čime se, kako kaže, podriva kredibilitet politike Unije, prenela je mađarska novinska agencija MTI.

"To je situacija koju treba razrešiti, tako da mađarsko predsedavanje Uniji ima jasnu agendu da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ubrzaju proces pristupanja", rekao je Sijarto.

On je istakao da se efekti migaracije direktno osećaju u centralnoj Evropi od 2015. godine i neophodna je ozbiljna regionalna saradnja da bi se zaustavio priliv migranata.

''Češka, slovačka i poljska policija su nam pomogle i pomažu nam na južnim granicama Mađarske da zadržimo van granica ilegalne migrante koji prete Evropi. Neophodni su kontinuirani zajednički napori četiri premijera centralne Evrope da se pitanje kvota drži pod kontrolom i da se ne dozvoli hiljadama ili desetinama hiljada ilegalnih migranata da nekontrolisano lutaju okolo“, dodao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije naglasio je da će centralna Evropa ''nastaviti da se odupire pritiscima u vezi sa kvotama".

Sijarto se dotakao i energetske bezbednosti, navodeći da Mađarska i Češka planiraju nuklearni razvoj i da će zbog toga nastaviti da se bore protiv negativne diskriminacije u vezi sa nuklearnom energijom u Briselu.

''Nuklearna energija je održiv način proizvodnje energije, bezbedan je, ekološki prihvatljiv i jeftin metod za proizvodnju velikih količina električne energije“, zaključio je Sijarto.