Sijarto: Mađarska uvek na strani Srbije kada je reč o proširenju EU

Sijarto
Izvor: Kosovo Online

Mađarska je uvek stajala na strani Srbije kada je reč o proširenju Evropske unije i želela bi da Srbija što pre bude članica EU, što bi bilo u interesu i vojvođanskih Mađara, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, prenosi RTV.

On je rekao da će se mađarska vlada tokom predstojećeg predsedavanja EU fokusirati na ubrzanje proširenja EU i borbu protiv ilegalne migracije, preneo je MTI.

Prema njegovim rečima, odnosi Mađarske i Srbije su najbolji u istoriji, jer etničke mađarske zajednice izvan granica predstavljaju resurs u saradnji sa susednim zemljama.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je citiralo Sijarta, koji je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balintom Pastorom, rekao da su etnički Mađari u fokusu spoljne politike Mađarske.

"Zbog toga se svake godine na sastanak ambasadora poziva lider zajednice etničkih Mađara, što je bio slučaj i ove godine", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

On je čestitao Pastoru na partijskom nastupu na izborima u Srbiji u decembru i ocenio da rezultati predstavljaju veliko dostignuće, posebno u aktuelnom periodu punom izazova.

"Srbija, Vojvodina i SVM zajedno dokazuju da je ispravna spoljnopolitička strategija da se razvijaju što bolji odnosi sa susednim zemljama" istakao je Sijarto.

On je dodao da Srbija, Vojvodina i SVM zajedno dokazuju da je ispravna spoljnopolitička strategija da se razvijaju što bolji odnosi sa susednim zemljama.

Sijarto je napomenuo da je mađarska vlada do sada podržala 14.000 lokalnih preduzeća sa 80 milijardi forinti (203 miliona evra), što je generisalo investicije u vrednosti od 170 milijardi forinti i založio se za nastavak programa.

Sijarto je rekao da je značajnu ulogu u bilateralnim odnosima imala i prekogranična infrastruktura, zbog čega je na zahtev SVM doneta odluka da granični prelaz Reske-Horgoš 2 bude otvoren 24 sata.

"Pored toga, u bliskoj budućnosti biće započet razvoj graničnog prelaza Hercegsanto, uz pomoć internih resursa", rekao je on.