Sijarto: Mađarska protiv ideje da Mark Rute bude na čelu Natoa

Peter Sijarto
Izvor: Kosovo Online

Mađarska je protiv toga da holandski premijer Mark Rute dođe na mesto generalnog sekretara Natoa, izjavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto, prenosi portal Politiko uz ocenu da to još više doprinosi neizvesnosti u vezi sa pitanjem ko će zauzeti čelno mesto Alijanse.

Trećina od 31 zemlje članice ostaje neodlučna u pogledu podrške Ruteu, kojeg podržavaju SAD da nasledi odlazećeg generalnog sekretara Natoa Jensa Stoltenberga.

"Svakako ne možemo podržati izbor osobe na poziciju generalnog sekretara Natoa, koja je prethodno htela da natera Mađarsku na kolena“, rekao je Sijarto za Rutea, koji je, navodi portal, dugogodišnji kritičar aktuelne vlasti u Budimpešti.

Rute je 2021. godine osudio novi anti-LGBT zakon koji je uveo mađarski premijer Viktor Orban, rekavši da ta zemlja "više nema zašto da bude u Evropskoj uniji“.

"Dugoročni cilj je baciti Mađarsku na kolena po ovom pitanju“, izjavio je tada Rute.

Sijartoove izjave dolaze nekoliko dana pre nego što bi Orban trebalo da se sastane sa Donaldom Trampom u SAD.

London, Pariz i Berlin takođe su obećali da će podržati Ruteovu kandidaturu za NATO. Sa reputacijom "šaptača Trampu“, Rute bi u nekim krugovima bio viđen kao idealan pandan u slučaju da bivši predsednik koji je skeptičan prema Natou pobedi na izborima u SAD u novembru.

Grupa zemalja istočnog boka u blizini ruske granice takođe nije ubeđena u Ruteovu ponudu, ali iz različitih razloga.

Baltičke zemlje su nezadovoljne zbog Ruteovog nedostatka posvećenosti holandskoj potrošnji za odbranu, dok je rumunski predsednik Klaus Johanis nezadovoljan dugogodišnjim otporom Holandije da se njegova zemlja pridruži šengenskoj zoni.