Sijarto: Srbija i Mađarska strateški partneri i prijatelji

Peter Sijarto
Izvor: Ambasada Mađarske u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto kazao je da je važno da su Mađarska i Srbija uspele da pretvore nekadašnji neprijateljski odnos u strateško partnerstvo, pa čak i u prijateljstvo, prenosi RTV.

On je rekao da glavnu dobit od ovog istorijskog prijateljstva, kako navodi Tanjug, imaju srpski i mađarski narod sa obe strane granice.

"Mađarska i Srbija smatraju međusobne etničke manjinske zajednice resursima, dok ekonomije dveju zemalja jačaju i podržavaju jedna drugu", kazao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je dodao da je rat u Ukrajini istakao važnost mirne koegzistencije u centralnoj Evropi i da je bitno održati međusobnu energetsku bezbednost.

"Izuzetno je važno u trenutnoj situaciji da strane treba da doprinesu osiguravanju međusobne energetske bezbednosti", rekao je on, dodajući da Mađarska dobija značajan udeo gasa koji se isporučuje sa juga.

Sijarto je podsetio da će obe zemlje održati izbore 3. aprila.

"Vojvođanski Mađari mogu da glasaju i na izborima u Srbiji i na izborima u Mađarskoj istoga dana, jer je mađarska Vlada omogućila da svaki pripadnik nacije, bez obzira na mesto stanovanja, učestvuje u zajedničkim odlukama o zajedničkoj budućnosti", rekao je on.