Sijarto: Mađarska protiv članstva Kosova u Savetu Evrope i rezolucije o Srebrenici

Peter Sijarto
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je danas, nakon susreta sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem, da je Budimpešta veliki saveznik Beograda, koji želi da približi Srbiju članstvu u EU tokom svog predsedavanja Savetom EU. On je naglasio da je stav Mađarske jasan i da na nju ne vredi vršiti pritisak - protiv je članstva Kosova u Savetu Evrope, do uspešnog okončanja dijaloga Beograda i Prištine, kao i protiv rezolucije o Srebrenici.

Sijarto je istakao da se Mađarska priprema da preuzme predsedavanje EU, zbog čega je, kako kaže, ministar Đurić izrazio zadovoljstvo.

"Za vreme našeg predsedavanja želimo da približimo Srbiju članstvu u EU. Odlučni smo u cilju da se otvori treći klaster pregovora Srbije o priključenju. Smatramo neprihvatljivim i ponižavajućim to što EU već 15 godina drži Srbiju u neizvesnosti, a skoro tri godine nijedno novo poglavlje nije otvoreno u toku pregovora. Srbija je dala veliki elan, koji je prema nama potrebniji EU nego što je Srbiji potrebno članstvo. Zato pozivamo članice EU da svi završe sa tim farisejskim i licemernim ponašanjem i da svako najavi i jasno kaže zašto je do sada sprečavao napredovanje procesa priključenja Srbije EU", naglasio je šef mađarske diplomatije. 

Govorio je i o stavu Mađarske o glasanju Generalne Skupštine UN o Rezoluciji i Srebrenici.

"Sledeće nedelje, u četvrtak, Generalna Skupština UN glasaće o tragediji koja se desila u Srebrenici povodom koje žele da demoniziraju celu srpsku naciju, Mađarska će glasati negativno i protiv toga. Istovremeno, ako bude pokrenuto pitanje članstva Kosova u SE, glasaćemo i protiv toga. Imamo jedan principijelan stav, mora se sačekati da se uspešno okonča dijalog između Beograda i Prištine, pa tek nakon toga Kosovo može da podnese molbe za članstvo", kazao je Sijarto. 

Dodao je da, što se tiče pitanja o Kosovu i Srebrenici, stav je jasan i na Mađarsku ne vredi vršiti pritisak u međunarodnoj politici.

"Što je veći pritisak kojem smo izloženi, to smo odlučniji i opredeljeni za našu istinu. S vremena na vreme to neki zaboravljaju i misle da ipak ima smisla vršiti pritisak, ali je to suvišno i nesvrsishodno. Ako žele nešto da nas nateraju i da nešto predstavljamo što je protivno našim nacionalnim interesima, suvišno je. Mi smo opredeljeni odlučno da za prijem Kosova u međunarodne organizacije ima smisla aplicirati ako je dijalog Prištine i Beograda uspešno zaključen. Naše iskustvo je da svaka molba za članstvo dovodi do takvih tenzija, koje dijalog vraća godinama unazad", naglasio je Sijarto.

Ističe da, što se tiče Sebrenice, niko ne poriče tragičnost događaja koji su se tamo desili, ali ne bih voleo da UN prihvate odluku koja demonizuje jedan ceo narod. 

"To je veoma jednostavna i primitivna odluka koja je neprihvatljiva, bez obzira kakvim ćemo pritiscima biti izloženi, mi ćemo glasati kako smo odlučili", poručio je šef mađarske diplomatije.

 

Sijarto je rekao i da Mađarska pridaje veliki značaj tome što je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić za svoju prvu zvaničnu posetu odabrao Budimpeštu, što je najbolji dokaz dasu sjajne stvari ostvarene u proteklih nekoliko godina između dve države, dodajui da savez, prijateljstvo i saradnja Mađarske i Srbije imaju neprocenjiv značaj za Budimpeštu.

"Ako neko smatra da je ovo preterano, reći ću samo da od svih susednih država, najviše prava mađarskoj nacionalnoj zajednici u Vojvodini obezbeđuje Srbija. To uključuje politiku vladajuće stranke i u sferi izvršne vlasti, bezbednost energetskog snabdevanja Mađarske je u rukama Srbije jer snabdevanje naše zemlje gasom ide preko Srbije. Do sad smo tako u ovoj godini dobili dve i po milijarde kubnih metara srpskog gasa. Što se tiče Srbije uvek smo mogli da računamo na stabilnost i da će biti od reči i obezbediti sve što je zavedeno u ugovorima", naglasio je Sijarto.

Dodao je da dve zemlje ubuduće očekuju odlični poslovi.

"Sagradićemo naftovod koji će povezati dve države, gradićemo najsavremeniji granični prelaz u blizini Recke, do kraja sledeće godine potrudićemo se da završimo obe železničke pruge između Budimpešte i Beograda, obezbedićemo energetsku sigurnost za Srbiju", naglasio je Sijarto.

Na pitanje novinara da li se očekuje dugo najavljivana poseta generalnog sekretara Natoa Budimpešti, Sijarto je kazao da će ga sačekati sa velikom zadovoljstvom i da je bilo reči da će on doći početkom leta.

"U sadašnjoj situaciji, kada je u našem susedstvu rat i napadaju nas migranti, kada je svet u nekoj vrsti previranja, pametno je da generalni sekretar Natoa pregovara i pojedinačno sa članovima Alijanse. Očekujemo ga sa velikim poštovanjem", zaključio je Sijarto.