Šiling i Incko: Brz prijem BiH u EU i isključenje Srbije iz kandidature za članstvo

Incko i Švarc - Šiling
Izvor: Nezavisne.com

Dva bišva visoka predstavnika u BiH Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko zatražili od Evropske komisije da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU, a od NATO-a zahtevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH, prenosi DW.

"24. februar 2022. predstavlja crni dan u istoriji Evrope jer postoji opasnost da bi ovakva agresija na jednu suverenu državu mogla da postakne druge diktatore na slične korake", napisali su Švarc-Šiling i Incko predsednici Evropske komisije, reagujući na dramatičan razvoj situacije u Ukrajini.

Oni smatraju da bi srpski član Predstavništva Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogli da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat u BiH ili na Kosovu.

S obzirom da su se za hitan prihvat Ukrajine u EU založile članice EU: Bugarska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka i Slovenija - sada je, smatraju bivši visoki predstavnici, trenutak da se sa zemljama Zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU, započnu pregovori o učlanjenju bez odlaganja.

"To mora da se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i to bi morala biti pouka iz dešavanja tokom poslednjih šest dana", kaže se u zajedničkom apelu Incka i Švarc-Šilinga.

Dvojica bivših visokih predstavnika u BiH ukazuju kako NATO i EU sa svojim EUFOR-trupama imaju kako mandat, tako i obavezu prema BiH koja proizilazi iz Dajtonskog mirovnog sporazuma i sporazuma i pozivaju generalnog sekretara NATO jensa Stoltenberga da pruži "snažne garancije stanovništvu Bosne i Hercegovine da neće biti ostavljeni na cedilu, kao pre 30 godina".

"Niko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato Vas molimo da učinite sve što je u Vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO-a u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan", kaže Incko.

Incko i Švarc-Šiling idu i korak dalje i smatraju da bi Srbiju, koja odbija da uvede sankcije Rusiji, trebalo isključiti iz kandidature za članstvo u EU.