Silja: Nova istraga o broju veterana OVK ima cilj da oni budu isključeni iz Zakona o povećanju minimalne zarade

Veterani OVK
Izvor: Ekonomia Online

Bivši direktor Kancelarije za pitanja rata OVK Gazmend Silja ocenio je da je vladin plan za novu istragu o velikom broju veterana OVK, pokušaj premijera Aljbina Kurtija da isključi veterane iz Zakona o povećanju minimalne zarade, prenosi Ekonomija onlajn.

"Kurti će, kao nosilac svih ovlašćenja, u trenutku kada njegove kandže dotaknu pravosuđe, sigurno izdati dekret za nove istrage, pošto su istrage koje su se vodile okončane nevinošću onih koji su optuženi da su lažni veterani", rekao je Silja za Albanija post.

Silja napominje da su Kurti i Samoopredeljenje protiv "bilo kakve vrednosti koju predstavlja OVK".

On je aktulenu vlast nazvao antiameričkom.

"Zato očekujemo od Kurtija da se bori protiv kategorija slobode u bilo kom obliku, počev od maltretiranja koje vam čini Vladin ured za kategorije koje su izašle iz rata, i ko zna kakvih novih trikova", kaže on.

Aziz Bici, politički savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija i direktor Kancelarije za pitanja kategorija proisteklih iz rata OVK, kaže da će sačekati konačnu odluku Apelacionog suda o slučaju "lažni veterani".

"Ako sud eventualno ne uradi svoj posao, ostaje nam nezadovoljstvo jer ima mnogo zahteva za promenu statusa, koji su veoma nezadovoljni radom prethodne komisije. Možemo da promenimo amandman da komisija više ne greši", rekao je Bici.