Siljanovska Davkova: O Prespanskom sporazumu i upotrebi ustavnog imena nismo razgovarali sa Gerapetritisom

Gordana Siljanovska Dankova
Izvor: Facebook, Gordana Siljanovska Dankova

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova i grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis nisu razgovarali o Prespanskom sporazumu i upotrebi ustavnog naziva na Samitu šefova država i vlada učesnika Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, koji je održan u Skoplju.

„Grčki ministar Gerapetrits nije otvorio temu. Sedeli smo jedno pored drugog, veoma sam zadovoljna što je došao. Njegove poruke su bile regionalno obojene, da treba da pomažemo jedni drugima, da gradimo vladavinu prava, da poštujemo međunarodno pravo i da nastavimo tamo gde je samit u Solunu imao vrlo jasne ciljeve. To su bili razgovori. Mislim da mi Balkanci umemo da razumemo jedni druge kada je potrebno. Danas sam veoma zadovoljna zbog potpuno usaglašene deklaracije koja je usvojena“, rekla je Siljanovska Davkova.

Na pitanje da prokomentariše moguće posledice neupotrebe ustavnog imena u svojim govorima, Siljanovska Davkova je rekla da ne misli da krši Ustav zemlje.

„Moja dokumenta, ona koja potpisujem, ona koja imam, pasoš, lična karta, sva dokumenta koja izlaze iz Kabineta nose ustavni naziv. To je u okviru međunarodnog prava i u okviru Ustava. Tačno je da se svaka izjava političkih ljudi, onih na vlasti, tumači kao da je zvaničan čin, ali svako od nas ima dva lica, jedno službeno i drugo, kao jin i jang. Ja kao čovek imam pravo, ponavljam od Sokrata do danas, u okviru slobode misli i slobodnog izražavanja misli, da se izražavam na način na koji to činim, i ne mislim da je to kršenje ni jednog ni drugog, Ustav ili međunarodno pravo“, rekla je Siljanovska Davkova.