Simić: Kampanja Prištine protiv MTS deo šireg plana, Kurti želi da Srbima onemogući normalan život

Igor Simić
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je kampanja koju vlasti u Prištini vode protiv MTS i Telekoma Srbija deo šireg plana i da kosovski premijer Aljbin Kurti želi da Srbima na Kosovu onemogući normalan život.

"Zamislite da u 21. veku nemate kanale na srpskom jeziku, da nemate pristup internetu, da vi ne možete normalno da komunicirate, to bi značio apsolutni medijski i informacioni mrak za Srbe na KiM. Sa druge strane, ovo pokazuje da je režim Aljbina Kurtija posvećen degradaciji svega onoga što je uspostavljeno kao plod Briselskih sporazuma. Sve ono što znači život Srbima na Kosovu, Kurti želi da ukine i onemogući, svaka odluka nije politčka, nije administrativna, već je direktno napad na Srbe i uperena protiv našeg opstanka na ovim prostorima", poručio je Simić gostujući u Jutarnjem dnevniku na RTS.

Simić je naglasio da u tom svetlu treba posmatrati i odluku gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića o uklanjanju objekata sa javnih površina u tom gradu, za koju je ocenio da je protivna interesima srpskog naroda.

"Ova odluka je još jedna u nizu koja je uperena protiv naših građana, a posebno protiv naših privrednika, i uslužne delatnosti, jer svako ko je jednom bio u Severnoj Mitrovici, dobro zna da stotine srpskih porodica na ovim prostorima živi od uslužne delatnosti koje pružaju građanima. Ova odluka ima za cilj onemogućavanje normalnog rada prodavnica, kafića, restorana. Ovo je još jedan pritisak za eskalaciju situacije na terenu sa ciljem disciplinovanja Srba koji su preostali na severu Kosova i koji žele da žive u miru", kazao je Simić.

Simić ističe da je Srpska lista zahtevala od međunarodne zajednice da iskoristi svoj autoritet, dodajući da ovo nije prva "sporna odluka nelegalnog gradonačelnika".

"Želeo da je otvori most, pa je međunarodna zajednica delovala i odluka nije sprovedena. U tom smislu je bio zahtev Srpske liste da se prestane sa jednostranim potezima i aktivnostima, koje imaju za cilj maltretiranje Srba i proterivanje sa ovih prostora. Još uvek čekamo odluku međunarodnih predstavnika", naveo je Simić.

Simić je dodao i da izbori na severu Kosova nisu magično rešenje za rešavanje trenutne situacije.

"Samo ko površno gleda na situaciju na severu Kosova može da smatra da su izbori nekakvo čarobno rešenje koje će rešiti sve probleme. Mi smo i u trenutku kada smo imali srpske gradonačelnike, policajce unutar kosovskog sistema bili pod snažnim pritiskom Aljbina Kurtija. Novi izbori neće povući nelegalne specijalne jedinice koji deluju na severu Kosova. Novi izbori nisu magično rešenje i za probleme u pravosuđu, gde Srbi ne mogu da ostvare elementarna prava kada je u pitanju imovina", poručio je Simić.

Simić smatra da je jedino rešenje za situaciju na Kosovu "poštovanje potpisanih dogovora iz Brisela i formiranje ZSO, kao krovne institucije srpskog naroda".

On napominje da je odluka o napuštanju kosovskih institucija bila jedina moguća reakcija srpskih građana, kako bi se podigao glas da svet i međunarodnih predstavnici vide šta trpe Srbi na Kosovu.

Simić je ocenio i da je nedavna poseta Kurtija Tetovu deo sprovođenja njegovog plana o formiranju "velike Albanije".

"Ovo što smo videli u Makedoniji je sprovođenje plana o 'velikoj Albaniji', o čemu on sanja i o čemu je pisao. Nažalost to nas nije iznenadilo, ali nas je iznenadilo ćutanje međunarodnih institucija. Stvaranje 'velike Albanije' predstavlja pretnju miru na ovim prostorima, i ugrožavanje svih građana, ne samo Srba. Vidimo da se ovo dešava u Makedoniji, a dobro znamo kakvi su njegovi potezi bili kada je upitanju Albanija, ali i Crna Gora, gde se najdirektnije mešao u unutrašnje stvari i za to je želeo da okrivi predsednika Vučića i Srbiju", zaključio je Simić.