Simić poručio u parlamentu: Neodgovorne izjave podižu tenzije

Igor Simić
Izvor: Kosovo Online

Poslanik Srpske Liste u Skupštini Kosova Igor Simić pozvao je danas u Skupštini Kosova sve predstavnike institucija da se uzdrže od neodgovornih izjava, koje bi mogle da naruše mir, i podsetio je da je Srbija na Skupštini UN podržala Rezoluciju o Ukrajini.

Simić je na početku svog obraćanjana na današnjoj plenarnoj sednici parlamenta, na kojoj je usvojena kosovska rezolucija o Ukrajini, kazao je da ovoj Srpskoj listi nije dostavljen predlog te rezolucije.

On je dalje istakao da je situacija u Istočnoj Evropi užasavajuća.

"Rat nikada nikome nije doneo ništa dobro, a posebno jer je u toku sukob bratskih naroda. U ime srpskog naroda želim da izrazim žaljenje zbog svih nevinih žrtava u ovom sukobu i da pozovem sve na suzdržanost i mir", kazao je Simić.

Simić je dodao da je Srbija na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala Rezoluciju kojom se osuđuje upad u Ukrajinu i naglasio da toga nema u kosovskoj rezoluciji.

"Srbija je juče na Skupštini UN jasno osudila upad u Ukrajinu i sve nasilne dogadjaje koji su se desili. Važno je da ovo naglasim, jer to nije deo rezolucije, a pre svega zbog građana koji slušaju naše izlaganje", rekao je on.

Simić je posebno naglasio da se neodgovornim izjavama ne smeju podgrevati tenzije, a pogotovo na Balkanu, jer su balkanski narodi u prošlosti mnogo propatili.

"Balkan mora ostati mimo svih dešavanja, jer smo na teži način morali da shvatimo da mir nema cenu, da naši građani ne žele tenzije i sukobe, već prosperitet za sebe i svoju decu, kako bi se nastavilo sa ekonomskim jačanjem Balkana", kazao je Simić.

Kako je istakao, politički predstavnici svih zajednica Kosova nose posebnu odgovornost.

"Zato u ime Srpske Liste i Srba koje predstavljamo pozivam sve da dobro odmere svoje izjave. Da se potrudimo da niko ni jednom rečju ne ugrozi krhki mir, koji je teškom mukom izgrađen na ovim prostorima. Zato još jednom želim da naglasim, Srbija i srpski narod su protv sukoba, bilo gde, a posebno između bratskih naroda. Mi smo protiv svega što dovodi do stradanja nevinih ljudi bez obzira na veru, naciju, religiju i jezik", kazao je Simić.

Simić je još jednom pozvao sve lidere institucija da svojim "neodgovornim izjavama ne podgrevaju situaciju" i da daju maksimum "da se odgovornim ponašanjem i mudrom politikom sačuva mir".