Sjedinjene države planiraju da dodele Kosovu 200 miliona dolara za energetske projekte

Bela kuca
Izvor: Tanjug

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden predstavio je svoj plan budžeta pred Kongresom, gde je, između ostalog, predviđena alokacija od 200 miliona dolara za Kosovo, prenosi Koha.

Izveštaj koji je objavila "Milenijum Čelendž Korporacija" (MCC) navodi da je odobren zahtev za dodelu sredstava koja su uglavnom usredsređena na energetske programe.

"Tokom protekle dve godine, MCC je sarađivao sa vladom i drugim zainteresovanim stranama na razvoju programa usmerenog na kosovski energetski sektor. MCC i Vlada završili su studije planirane za 2020. godinu za procenu tri predložena projekta: razvoj kosovskog sektora prirodnog gasa, uspostavljanje energetskih rezervi za uravnoteženje energetskog sistema i poboljšanje distribucije električne energije. Nakon pregleda rezultata studija, vlada je nastojala da krene napred sa razvojem gasnog sektora i uspostavljanjem energetskih rezervi s ciljem olakšavanja integracije obnovljivih izvora, ublažavanja kosovske zavisnosti od uglja i postizanja ciljeva dekarbonizacije", navodi se u izveštaju.

Između ostalog, navodi se da je MCC angažovala Belu kuću preko NSC tima i nastaviće da procenjuje kompaktni program Kosova tokom razvoja, kako bi identifikovao odgovarajuće akcije koje agencija može preduzeti u cilju podrške političkim ciljevima fosilnih goriva Bajdenove administracije u bliskoj budućnosti.

"Posle kosovskih parlamentarnih izbora u februaru 2021. godine, MCC se angažuje sa novom vladom kako bi potvrdio kontinuiranu posvećenost Kosova dvama predloženim projektima i dalji tehnički napredak u izradi programa koji će omogućiti kompaktnu finalizaciju na kraju 2021. godine", kaže se, između ostalog u izveštaju.

nona
31. Maj 2021.
bravo. usa