Skenderi: Odluka o "Otvorenom Balkanu" nakon procene ekonomskih i političkih stručnjaka

Nagip Skenderi
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski stručnjak Nagip Skenderi u izjavi za Kosovo onlajn navodi da "Otvoreni Balkan" bez međusobnog priznanja Kosova i Srbije nema velikog smisla. On, istovremeno, ističe da je namera Sjedinjenih Američkih Država bila da se kroz Vašingtonski sporazum pokrene ekonomska saradnja, kojom bi se stvorili povoljni uslovi za postizanje političkog dogovora između Kosova i Srbije.

Jedna od tačaka sporazuma, koja se odnosi na stvaranje balkanskog "mini Šengena” ili “Otvorenog Balkana”, kako glasi novi naziv inicijative, prema mišljenju Skenderija, nije protiv interesa Kosova, ako bi imala samo ekonomski karakter, ali ako je vizija politička onda on smatra da to nije dobro, ne samo za Kosovo, nego ni za druge zemlje.

“Ako posmatramo sa političkog aspekta odluka Vlade Kosova je ispravna, jer se ovakvim idejama radi na formiranju nove Jugoslavije, koja bi uključila sve balkanske zemlje. Kurti kao premijer Kosova misli da ova inicijativa nije prihvatljiva za Kosovo. On takođe nije dobio zvaničan poziv da učestvuje i zbog toga nije bio u Skoplju prošle nedelje. Smatram da bi po ovom pitanju trebalo da daju svoje mišljenje ekonomski i politički stručnjaci, da identifikuju pozitivne i negativne strane i da u skladu sa njihovim mišljenjem treba doneti konačnu odluku”, kaže Skenderi. 

Skenderi kaže da je ekonomska saradnja između Kosova i Srbije veoma važna, ali podvlači da bez međusobnog priznanja inicijativa “Otvoreni Balkan” neće imati velikog smisla. 

“Ako ove zemlje razvijaju samo ekonomske odnose, a međusobno se ne priznaju, to je u suprotnosti sa stavovima Evropske unije. Aktuelna Vlada Kosova treba da pozove sve zemlje u regionu da ostanu posvećene agendi Evropske unije i da sve zemlje imaju dobrobiti od te inicijative, da niko ne bude na gubitku”, ističe Skenderi.

Istovremeno, on smatra da problem “Otvorenog Balkana” nije samo politika, odnosno nerešeni sporovi među zemljama, već i nezainteresovanost dela zemalja regiona da se dublje integrišu. Iz tog razloga izražava sumnju u uspeh ovog procesa, koji nije uspeo da privuče pojedine zemlje regiona, poput Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

“Kosovo i ove zemlje koje odbijaju "Otvoreni Balkan" treba da pronađu neki konsenzus da u okviru Berlinskog procesa ili u okviru neke druge inicijative postignu ono što imaju za cilj, regionalno ekonomsko tržište koje je prihvatljivo za trgovinu i investicije u ovim zemljama”, zaključuje Skenderi.

misterNO
05. Avgust 2021.
Vi napravite " zatvoreni Balkan", pa da vidimo kome će biti bolje...