Skupština bez kvoruma, nije usvojen Nacrt zakona o finansiranju političkih subjekata

Skupština Kosova
Izvor: Reporteri

Skupština Kosova nije danas usvojila Nacrt zakona o finansiranju političkih subjekata zbog nedostatka kvoruma, prenosi Reporteri.

Taj Nacrt zakona u parlamentu je obrazložio premijer Aljbin Kurti koji je rekao da je u cilju postizanja dogovora među političkim partijama o konačnoj formi Nacrta zakona.

Naveo je da je njegova kancelarija organizovala okrugli sto, ali da su se pozivu odazvale samo dve poslaničke grupe. On je naglasio da je Kurti rekao da ovaj pravni akt povećava transparentnost finansiranja partija i odgovornost prema javnosti.

Prema njegovim rečima, mediji su pisali i razotkrili nelegalno finansiranje političkih partija i korupciju. 

"Usvajanje ovog Nacrta zakona deo je evropske agende za reforme i preporuka Izveštaja Evropske komisije, ali i zahtev građana i civilnog društva za transparentnost u finansijama političkih partija. Mi smo kao Vlada obećali da ćemo ovaj predlog zakona doneti u Skupštinu i to smo i uradili. Međutim, naša je kolektivna odgovornost da ovaj nacrt zakona usvojimo što je pre moguće", rekao je Kurti.

Istakao je da je važno da nacrt zakona jasno definiše izvore finansiranja, dozvoljene iznose i obezbedi maksimalnu transparentnost.
Poslanik DPK Mergim Luštaku je, međutum, naglasio da poslanička grupa njegove stranke ne podržava predloženi zakon jer je, kako kaže, protivustavan i da u predloženom obliku ne omogućava da se postigne odgovornost i transparentnost finansiranja političkih subjekata.

Nakon što parlament nije usvojio taj nacrt zakona, Demokratski institut Kosova je izrazio žaljenje i poručio da nedostatak kvoruma prilikom glasanja pokazuje neozbiljnost poslanika koji na taj način ozbiljno narušavaju funkcionisanje parlamentarnog života na Kosovu, prenosi Koha.

Institut navodi da vlast i opozicija nemaju razlog da se ovaj nacrt zakona dopunjuju jer je, kako dodaju, u skladu sa međunarodnim zahtevima i standardima, odnosno u skladu sa mišljenjem Venecijanske komisije. Zato pozivaju da se taj nacrt zakona što pre razmotri i izglasa u načelu.