Grupa za pravne i političke studije pozvala na poštovanje Zakona o finansiranju predizbornih kampanja

Grupa za pravne i političke studije
Izvor: Ekonomia online

Grupa za pravne i političke studije pozvala je političke stranke da transparentno prikažu svoje troškove tokom predizborne kampanje, konstatujući da je od 1999. godine većina kosovskih političkih partija držala u tajnosti izvore finansija, kao i sumu utrošenog novca za izborne kampanje, prenosi Ekonomija onlajn.

Menadžer programa Grupe za pravne i političke studije Njomza Arifi rekla je da takvo stanje stvari samo šteti Kosovu na međunarodnoj sceni.

"Od rata, većina partija je držala u tajnosti iznos potrošenih finansija za predizborne kampanje. Prema revizorskim izveštajima iz 2017. godine, političke partije se nisu služile postupcima nabavke finansijskih sredstava, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama. Za izbore održane 6. oktobra 2019. godine, uopšte i ne postoje izveštaji revizora. Spisak imena donatora, recimo, ne uključuje preduzeća kao finansijere", rekla je Arifi.

 Ljirika Agušoli iz te organizacije, pozvala je političke stranke da objave spisak donatora za predizbronu kampanju.

"Sve donacije treba da sadrže ime i registarski broj za pravna lica, kao i ime, prezime i adresu fizičkih lica. Svaka politička stranka mora da ovlasti finansijskog službenika koji je odgovoran za evidentiranje prihoda, trošenje sredstava, podnošenje konačnog izveštaja o utrošenim sredstvima i pripremu finansijskog izveštaja predizborne kampanje", rekla je Agušoli.

Kako je dodala, GPPS je pozvala CIK da izrekne novčane kazne političkim strankama koje kasne sa podnošenjem finansijskih izveštaja, u skladu sa zakonskim nadležnostima regulisanim Zakonom o opštim izborima i propisima o finansiranju političkih partija i sankcijama.

Grupa za pravne i političke studije apelovala je na političke stranke da se pridržavaju zakona.

"Pozivamo političke stranke da učine svoje troškove transparentnim tokom predizborne kampanje, objavljujući blagovremeno sve prihode i izdatke na način koji je dostupan svakom građaninu· Političke stranke treba da objave spisak svih donatora i sume donirane za njihove aktivnosti kako bi sprečile moguće korupcionaške skandale između političkih partija i njihovih donatora, posebno tokom javnog tendera", poručili su iz GPPS.

Kako su zaključili, Grupa za pravne i političke studije poziva političke stranke da poštuju Zakon o finansiranju političkih subjekata i da objave svoje finansijske izveštaje bez potrebe za bilo kakvim spoljnim pritiskom.

"Način na koji se političke stranke finansiraju u ovom procesu je od suštinske važnosti za integritet izbornog procesa, stoga je finansijska transparentnost demokratski element o kome bi svaki građanin Kosova trebalo da bude informisan", poručili sui z Grupe za pravne i političke studije.