Skupština Srbije danas o izboru nove vlade, Vučević podnosi ekspoze

Skupština Srbije
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za danas posebnu sednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade Srbije. Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević podneće danas ekspoze i predložiti sastav vlade, prenose Novosti.

Vučević je juče saopštio imena 31 člana svog kabineta koje će predložiti parlamentu, a među kojima ima osam novih ličnosti, dok će tri osobe posle izvesnog vremena ponovo biti u vladi.

Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsednika i pet ministara bez portfelja.

"Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10", rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara predložila SNS, kao i najveći broj žena.

“Vodili smo računa koliko je novih i starih, pitanje je bilo ko može da odgovori na izazove i zadatke, ko može da bude deo jedinstvenog tima, jer ne sme da bude konfederacija ministara” kazao je Vučević.

Zajednička poruka je, kako je istakao, da budu jedinstveni u očuvanju državnih i nacionalnih interesa.

Kako je predviđeno Ustavom Srbije, Narodna skupština glasa u celini o programu Vlade i izboru predsednika i članova Vlade. Vlada je izabrana ako za njen izbor glasa većina od ukupnog broja, odnosno većina od 250 narodnih poslanika.

Dosadašnja vlada, koju je predvodila Ana Brnabić, činilo je 25 resornih ministara i tri bez portfelja. Brnabić se na funkciji premijerke nalazila u tri mandata od 29. juna 2017. godine.