Šljuka: Ako u SAD dođe do promene vlasti možemo da očekujemo kreativniji pristup dijalogu

Šljuka
Izvor: Kosovo Online

Da bi došlo do promene pristupa u dijalogu Beograda i Prištine morale bi da se dese suštinske promene u globalnoj areni ali i promene na unutrašnjem planu na Kosovu, kaže za Kosovo onlajn Aleksandar Šljuka iz NVO "Nova društvena inicijativa".

Kako pojašnjava, pod promenama na globalnoj sceni, pre svega podrazumeva eventualne promene u američkoj administraciji posle izbora u novembru. 

"Za vreme prethodne adminstracije na čelu sa Donaldom Trampom, videli smo da se 2018. godine potencirala priča o razgraničenju i razmeni teritorija koja na kraju nije realizovana, ali je pokušano da se reši situacija sa severom Kosova koji je viđen kao najveća prepreka za zaključenje odnosa između Kosova i Srbije. Ako se administracija ponovo promeni možda možemo da očekujemo alternativna rešenja i kreativnije pristupe i da ove teme opet budu na stolu", navodi Šljuka.

On ističe da se u odnosu na 2018. razlikuju i lideri koji su na vlasti na Kosovu i da je tada to bio Hašim Tači koji je bio spreman za ovakve ustupke dok je sada na vlasti Aljbin Kurti, koji ne želi nikakve promene u tom smislu.

"Vidimo da će ove godine verovatno biti izbora na Kosovu i ukoliko Kurti ostane i bude imao većinu biće veoma teško da se promeni tok dijaloga. Njemu je veliki ustupak čak i da pošalje nacrt statuta ZSO na ocenu ustavnosti, čak i ako je cena toga ulazak u Savet Evrope, tako da ne verujem da bi ostankom na vlasti on promenio svoje mišljenje i da bi se eventualno razgovaralo o nekim alternativnim modelima i kreativnijim rešenjima", kaže Šljuka. 

Prema njegovoj oceni, ključ normalizacije odnosa je kako će se rešiti pitanje severa.

"Srbija je bila otvorena za eventualno razgraničenje i ne isključujem da će ta opcija ponovo biti otvorena, posebno ako se nastavi stagnacija u dijalogu", navodi on.

Što se tiče nove strategije za dijalog koju najavljuje Borut Pahor, ukoliko bude izabran za novog posrednika, Šljuka kaže da specijalni predstavnik nema mogućnost da sam menja dinamiku dijaloga ma ko bio ta ličnost, da li Lajčak ili Pahor, već da to zavisi od kretanja u međunarodnoj areni i stava zainteresovanih strana kao što su EU i SAD. 

Kako primećuje, nekoliko godina unazad u dijalogu se ne vidi suštinski put ka normalizaciji već samo "krizni menadžment". 

"Jedino pitanje o kojem se trenutno pregovara je pitanje dinara i samo o tom jednom pitanju imaćemo sedmi sastanak. Pitanja – dinara, gradonačelnika na severu Kosova, prisustva policije, opterećuju dijalog i onemogućavau da se krene napred, jer uvek iskrsnu nove stvari. Polako klizimo sve dalje od normalizacije i samo vidimo produbljivanje aktuelnih kriza. Ako se ne želi drastično rešenje, štete iz prethodnog perioda moraju hitno da se saniraju, u suprotnom ćemo imati otvoren put ka alternativnom rešenju jer bi situacija mogla da isklizne van kontrole", smatra Šljuka.