Smajlović: Ovi izbori se ne rešavaju na pitanju Kosova

Ljiljana Smajlović
Izvor: Kosovo Online

Novinarka Ljiljana Smajlović ocenila je za Kosovo onlajn da Kosovo nije stvarna tema ove predizborne kampanje, već da je glavna tema predsednik Aleksandar Vučić, kao i to da li je neko za ili protiv njega.

Prema njenim rečima, iako se svi ritualno zaklinju u Kosovo, ovi izbori se ustvari ne rešavaju na tom pitanju.

"Znači, imate glasove za Vučića i glasove protiv Vučića. Videla sam da neki kažu da ljude zanima nezaposlenost, ja nisam videla da iko govori o nezaposlenosti zato što je zaposlenost kod nas porasla. Ako pričate o nezaposlenosti, vi zapravo pričate o povećanju zaposlenosti što znači da radite u korist vlasti. Koliko sam mogla da vidim pričalo se samo o Vučiću, ko i zašto mrzi Vučića i iz kog ugla bi glasao protiv njega. Ovi izbori su stvarno referedum o Vučiću i mislim da nije on toliko za to kriv, koliko opozicija. Tako da sumnjam da Srbi na Kosovu misle da je Kosovo stvarno tema kampanje. Morali su i oni da vide isto ovo što smo i mi videli", ističe Smajlović.

Dodaje da, uprkos slaboj zainteresovanosti za život građana, stav o Kosovu može nešto da promeni na izborima za pojedine desno orijentisane partije. 

"Desnim strankama pomogao je i rat u Ukrajini kad su govorili "Mi bismo bili još više za Rusiju". Sada je Kosovo na mestu umesto Ukrajine i Rusije, sada je francusko-nemački plan neki amblem prepoznavanja nekom ko misli da bi to moglo da mu koristi", zaključuje Smajlović.